Novo zanimanje

Velike kompanije traže pilote dronova - plaća je 100.000 $

Sci-Tech / Flash | 26. 11. 2014. u 17:38 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Velike tvrtke poput Amazona i Facebooka traže pilote koji znaju upravljati dronovima i inženjere s iskustvom u izgradnji tih bespilotnih letjelica, piše CNN Money.

Trenutne zakonske regulacije, koje za sada u SAD-u zabranjuju korištenje dronova u komercijalne svrhe, uskoro će se promijeniti, a to će povećati potražnju za pilotima dronova.

Očekuje se kako će Savezna uprava za civilno zrakoplovstvo (Federal Aviation Administration) sljedeće godine "smekšati" pravila čime bi se omogućili komercijalni letovi laganih dronova do 400 metara visine, prenosi N1.

Time će se otvoriti čak 100.000 novih radnih mjesta u prvih 10 godina nakon što bespilotne letjelice polete u zračnom prostoru, navodi se u izvješću udruge Unmanned Vehicle Systems International iz 2013. godine.

Al Palmer, direktor centra Unmanned Aircraft Systems na Sveučilištu u Sjevernoj Dakoti ističe da velike kompanije već sada traže pilote dronova čija je plaća 50 dolara na sat, odnosno 100.000 dolara godišnje.

Palmer smatra da će industrija dronova rasti postepeno kako tvrtke budu otkrivale nove mogućnosti za njihovo korištenje. Očekuje se povećanje njihovog korištenja u poljoprivredi, javnoj sigurnosti, istraživanju nafte i plina, pa čak i u filmskoj industriji.

Također, velike tvrtke poput Facebooka razvijaju svoje timove "stručnjaka dronova", a iz Amazona su naglasili  kako žele iskoristiti dronove za dostavanje malih pakete na malim udaljenostima, piše N1.

Kopirati
Drag cursor here to close