Uvest će se porez na robote
EU
OBJAVA: Ponedjeljak, 20. ožujka 2017. 12:08
IZVOR: Bljesak.info
AUTOR: R.I.
Uvest će se porez na robote
0

Znanstvenici, ipak, navode da se "robotska apokalipsa" neće dogoditi tako brzo, a ekonomski podaci pokazuju kako se automatizacija još uvijek ne događa na masovnoj razini

Europski parlament i mnogi stručnjaci za rad traže da se uvede "porez na robote" - na taj način poslodavci bi izdvajali sredstva za prekvalifikaciju ljudske radne snage, koja ostaje bez posla.

Kako prenosi Srna, strahovi od ekonomskih posljedica automatizacije i robotizacije jačaju, pa pozivi na "porez na robote" postaju sve glasniji.

Benoa Hamon, kandidat francuskih socijalista na predstojećim predsjedničkim izborima, koga zovu "francuskim Bernijem Sendersom", dodao je "porez na robote" svom predizbornom programu.

Iako prijedlozi variraju, svi polaze od iste pretpostavke - roboti i računalni algoritmi postaju pametniji i zamjenjivat će sve više radnu snagu, a porez bi mogao financirati prekvalifikaciju radnika i osobni dohodak.

Znanstvenici, ipak, navode da se "robotska apokalipsa" neće dogoditi tako brzo, a ekonomski podaci pokazuju kako se automatizacija još uvijek ne događa na masovnoj razini.

Prava prijetnja nije da će roboti postati "zli" i "sve nas pobiti", kao što se boje neki računalni stručnjaci, već da će njihova masovna upotreba toliko pojačati ekonomsku nejednakost kako će život postati doslovno nemoguć za većinu čovječanstva.

"Porez na robote" može, ali i ne mora, biti dobro rješenje za izbjegavanje takvog scenarija. Ipak, predstavlja dobru početnu tačku za kritičnu raspravu o ozbiljnom problemu.

Komentari (0)
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, Bljesak.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.
 :)
 :(
 :P
 :D
 :O
 ;)
 8)
 8|
 ]:(
 :\
 :|(
 3:)
 O:)
 :-*
Ovaj članak mogu komentirati samo registrirani korisnici. Molimo prijavite se za komentiranje. Prijavu možete izvršiti i preko Facebook i Google servisa.
Molimo popunite polja i pošaljite komentar.