Korak naprijed

Usvojen etički kodeks istraživanja s djecom i o djeci

Sci-Tech / Flash | 30. 05. 2013. u 16:00 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće ministara BiH donijelo je Odluku o usvajanju Etičkog kodeksa istraživanja s djecom i o djeci u BiH, u skladu s UN-ovom Konvencijom o pravima djeteta i radi zaštite djece od bilo kakve zloupotrebe.

Kodeks je razvijen u okviru aktualnog projekta pod nazivom "Jačanje uloge organizacija civilnog društva u praćenju državne Strategije za borbu protiv nasilja nad djecom u BiH" koji implementira Udruženje Vesta Tuzla, u partnerstvu s Udruženjem Zemlja djece i Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH.

U njegovom razvijanju sudjelovao je značajan broj nevladinih organizacija, vladinih institucija/ servisa, institucije ombudsmana, predstavnika akademske zajednice te medija.

Projekt "Jačenje uloge organizacija civilnog društva u praćenju državne Strategije za borbu protiv nasilja nad djecom u BiH" financira Europska unija u vrijednosti od 134.730 eura.

Usvajanjem ovog kodeksa BiH čini važan korak naprijed u promociji i zaštiti prava djeteta, smatraju u Udruženju Vesta.

Etički kodeks istraživanja s djecom i o djeci u BiH uređuje status djece i njihovih obitelji kao sudionika različitih istraživanja - humanističkih, društvenih, edukacijskih, medicinskih i svih drugih istraživanja, koja na neposredan ili posredan način mogu utjecati na njihov osobni integritet.

Osnovna svrha je upoznavanje istraživača, djece, roditelja/staratelja i cjelokupne javnosti o osnovnim etičkim načelima i standardima koji se moraju primjenjivati u istraživačkim postupcima koji uključuju djecu, kao i stvaranje etičkog okvira za širenje i produbljivanje općeg znanstvenog i stručnog znanja o djeci, njihovim tjelesnim, emocionalnim, psihološkim i socijalnim aspektima, a sve zato da bi promovirali opće dobro djeteta, njegove porodice i zajednice uopće.

Etičkim kodeksom se određuje minimalan zajednički sustav vrijednosti kojim se unapređuje način istraživanja, i omogućuje njegovo provođenje na sistematičan i metodološki prihvatljiv i etički opravdan način koji je u najboljem interesu djeteta kao sudionika u istraživanju.

Kodeks definira primjenu zahtjeva iz Konvencije o pravima djeteta, te osigurava odgovarajuću zaštitu prava djeteta kao što su: pravo nediskriminacije djece, zaštita najboljeg interesa djeteta, pravo djeteta na izražavanje vlastitog mišljenja u stvarima koje ga se tiču, te njegovo uvažavanje u skladu s dobi i zrelosti djeteta, pravo na slobodu izražavanja, pravo na slobodu misli i savjesti, pravo na zaštitu privatnosti, prepiske te ugleda i časti itd.

U skladu s Konvencijom o pravima djeteta, ovaj etički kodeks se odnosi na djecu mlađu od 18 godina.

Kopirati
Drag cursor here to close