GIZ

Usavršavaju se mostarski inženjeri

Sci-Tech / Flash | 20. 12. 2016. u 16:42 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mladi bosanskohercegovački inženjeri, kroz program javno-privatnog partnerstva ''DeveloPPP.de'', imaju priliku za dokvalifikaciju iz modernih softverskih aplikacija.

Program provode njemački GIZ, uime njemačke vlade, i švedska kompanija BerDiz Consulting AB u partnerstvu s Mašinskim fakultetom Univerziteta ''Džemal Bijedić'' u Mostaru i Fakultetom za strojarstvo i računarstvo Sveučilišta u Mostaru.

Ansys i Pipestres predstavljaju vodeće svjetske programe iz oblasti proračuna strojarskih dijelova i konstrukcija, a u BiH su vrlo malo ili nikako u upotrebi. BerDizConsulting AB će svoje iskustvo i znanje iz tih softverskih aplikacija prenijeti na asistente partnerskih fakulteta kao i na odabrane studente. Da bi se tečajevi mogli održavati u okviru redovne nastave, a i edukacija nesmetano odvijati, nabavljeni su računari, kao i softverske licence koje će nakon projekta preći u vlasništvo fakulteta.

Kroz projekt je predviđena i praksa za studente u lokalnim tvrtkama s ciljem primjene stečenih znanja. Na taj način bi se trebalo doprinijeti podizanju kvalitete usluga u tvrtkama u kojima studenti obavljaju praksu.

Provedba ovog trogodišnjeg projekta krenula je početkom 2016. godine, priopćeno je iz GIZ-a.

Kopirati
Drag cursor here to close