WannaCry

Upozorenje u BiH nakon hakerskog napada u svijetu

Sci-Tech / Flash | 13. 05. 2017. u 09:53 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Odjel za informacijsku sigurnost (OIS) Republike Srpske obavještava sve javne ustanove, organe uprave, fizička i pravna lica u Republici Srpskoj da je uočeno globalno i do sada po obujmu najveće širenje štetnog programa pod nazivom "WannaCry" i sličnih varijanti, piše Srna,

OIS ujedno vrši funkciju Kompjuterskog tima za izvanredne situacije (CERT) Republike Srpske.

"Ova varijanta štetnog programa koristi 'pukotine' u neažuriranim operativnim sustavima Windows. Ugrožene su sve verzije od Windows XP do najnovijeg Windows 10, te i njihove verzije za servere", priopćeno je iz OIS-a.

U priopćenju se navodi da se preporučuje ažuriranje operativnog sustava Windows, odnosno preuzimanje programa koji je na svoju stranicu postavio Microsoft 14. ožujka ove godine.

Preporučuje se i prelazak na novije operativne sustava i prestanak korištenja verzija Wondows bez sustava podrške poput Windows XP.

Do sada nisu prijavljeni slični problemi na internetu u Republici Srpskoj ali ukoliko budu uočeni, preporučuju se sljedeći koraci - trenutno isključiti sporni računar s lokalne mreže, kao i obavijestiti CERT Republike Srpske na adresu elektronske pošte [email protected] ili putem stranice https://oib.aidrs.org

Stručnjaci preporučuju da se ne plaća otkupnina koju hakeri traže od oko 300 dolara u virtualnoj valuti "bitcoin", jer nema garancije da će ugroženi podaci biti vraćeni.

U sklopu preventivnih mjera, skreće se pozornost korisnicima interneta da izbjegavaju anonimne poruke elektronske pošte s prilogom i da te poruke ne otvaraju te da ih odmah obrišu.

OIB – CERT Republike Srpske vrši aktivan nadzor nad širenjem ove infekcije i o eventualnim pojavama ovog štetnog programa u kibernetičkom prostoru Republike Srpske, sa preporukama u vezi sa sanacijom štete, obavijestit će javnost.

Kopirati
Drag cursor here to close