Mostar

Univerzitet Džemal Bijedić promovirao 32 doktora znanosti

Sci-Tech / Flash | 18. 02. 2017. u 13:34 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U sklopu obilježavanja 40. godišnjice od utemeljenja Univerziteta 'Džemal Bijedić' u Mostaru, u subotu je upriličena završna svečanost prilikom koje su promovirana 32 doktora znanosti sa osam fakulteta ove visokoškolske ustanove.

Rektor Univerziteta Sead Pašić je s ponosom kazao kako su 32 doktora znanosti iz oblasti tehničkih, društvenih, humanističkih i prirodnih znanosti, svoje doktorate obranili protekle godine na ovome Univerzitetu, te time stekli najviši akademski stupanj obrazovanja. Zbog drugih obaveza i bolesti na današnjoj promociji nisu bila prisutna četiri nova doktora znanosti.

Promocija doktora znanosti kako je naglasio, veoma je značajan trenutak za doktorante koji su svojim upornim i vrijednim radom stekli najviši akademski stupanj, te su tako učinili ponosim njihove obitelji i profesore ali i čitav akademski kor.

"Za nas je ovo posebno značajno, zbog toga što na ovaj način svjedočimo da se na Univerzitetu odvija vrlo intenzivno znanstveno-istraživački rad, a rezultat jesu i ovi doktorati. Između 32 kandidata ima jedan značajan broj i naših doktoranata koje ćemo vrlo brzo unaprijediti u zvanje docenta. Na taj način će postati nastavnici i jačati nastavnu bazu univerziteta a samim time i Univerzitet 'Džemal Bijedić' u Mostaru", kazao je rektor Pašić.

Adi Maslo koji je doktorat stekao iz oblasti lingvistike i svoj rad obranio protekle godine, a već je u zvanju docenta na Fakultetu humanističkih nauka Univerziteta 'Džemal Bijedić', ističe kako nije bilo jednostavno kroz sve godine studiranja, ali da se trud i sav uložen rad isplatio.

"Ovo je plod dugogodišnjeg rada i orijentacije ka dugoročnom i cjeloživotnom učenju. To je jedan korak koji sam sebi davno zacrtao. Ovo nije kraj nego samo jedna stepenica u daljnjem obrazovanju", kazao je Maslo.

Inače, u okviru Univerziteta djeluje osam fakulteta sa 5.200 studenata na 26 studijskih programa na prvom ciklusu, 20 na drugom ciklusu studija i tri na trećem, a nastavni proces pokriva oko 240 nastavnika i suradnika te administrativnog i tehničkog osoblja u stalnom radnom odnosu, te 150 vanjskih suradnika. U međunarodnoj suradnji su vrlo aktivni. Na tom polju imaju nekoliko značajnih projekata.

Uspješnu suradnju su ostvarili u projektu razmjene studenata sa turskim sveučilištima kroz Mevlana program. Sve više studenata i nastavnika odlazi na sveučilišta izvan BiH, ali i onih koji iz inozemstva dolaze u Mostar provesti određeno vrijeme. Tržištu rada ponude svake godine neke nove studijske profile pa su tako proteklih godina oformili dva nova studijska programa. To su poslovna informatika i konverzacijska biologija i ekologija, a ove akademske godine uveli su studijske programe dizajn interijera i zdravstveni studij.

Kopirati
Drag cursor here to close