Predstavljenje smjernice

Unaprijediti pravni okvir koji osigurava uključenost djece s posebnim potrebama u obrazovanje

Sci-Tech / Flash | 30. 05. 2013. u 14:21 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Podizanje svijesti zajednice o provedbi inkluzije i poštivanju prava djeteta, jedna je od preporukaSmjernice za školovanje djece s posebnim potrebama u srednjim školama u BiH iz dokumenta „“ koji je danas predstavljen u Sarajevu.

Smjernice su urađene na temelju istraživanja i izvještaja „Zastupljenost mjera i principa inkluzivnog obrazovanja u odgojno-obrazovnim praksama i politikama srednjoškolskog obrazovanja u BiH“ koji je proveden u okviru UN-ovog programa Zapošljavanje i zadržavanje mladih.

Preporuke među ostalim ukazuju i da treba unaprijediti pravni okvir koji će osigurati uključenost djece s posebnim potrebama u sustav odgoja i obrazovanja, zatim osigurati sistemsku podršku za profesionalni razvoj nastavnog osoblja, kao i razviti partnerstvo odgojno-obrazovnih ustanova s porodicama, lokalnom zajednicom, civilnim društvom i tržištem rada.

Istraživanje je provelo Udruženje "Društvo ujedinjenih građanskih akcija" DUGA u partnerstvu da „proMente socijalna istraživanja“ u 65 srednjih škola na prostoru cijele BiH uz sudjelovanje nastavnika, roditelja i učenika, kazala je izvršna direktorica tog udruženja Anka Izetbegović.

Učinjeno je dosta napora da bi se ubrzala nastojanja da se i djeca s posebnim potrebama uključe u inkluzivno obrazovanje, odnosno u osnovne i srednje škole. Dosta toga je urađeno, ali još dosta treba postići i tek smo na početku tog puta ka efikasnosti u ostvarivanju jednakosti, odnosno omogućavanju pristupa toj djeci obrazovanju“ izjavila je zamjenica šefa Ureda UNICEF-a Anne -Claire Dufay.

Ove smjernice bi, po njenim riječima, trebale pomoći obrazovnim vlastima na svim nivoima da bi definirale strateške pravce u inkluzivnom obrazovanju i osigurale odgoj i obrazovanje svakog djeteta odgovarajući na specifične potrebe i mogućnosti učenika.

Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti i dalje će biti partner svim organizacijama koje kroz svoje djelovanje unose pomake i promjene i praktično sudjeluju direktno u reformi obrazovnog sustava“ istaknuo je u obraćanju ministar Damir Mašić.

Kopirati
Drag cursor here to close