'Preko trnja do zvijezda'

Ujedinjeni mostarski studenti sa Starog mosta zatražili reforme

Sci-Tech / Flash | 08. 02. 2017. u 12:53 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Studenti ekonomskih fakulteta Univerziteta Džemal Bijedić i Sveučilišta u Mostaru danas su se ujedinili u borbi za bolju budućnost. Sa Starog mosta zajedno su spustili bijelo platno s porukom "Zajedno preko trnja do zvijezda" i široj javosti poručili da su spremni za Europsku uniju i da žele reforme u obrazovanju.

Spuštanjem transparenta studenti su poručili kako su reforme u obrazovanju, te općenito reforme sa svakog aspekta izrazito neophodne kako u Mostaru, tako i u cijeloj BiH. Osim toga, žele prenijeti poruku i potaknuti svijest svih mladih ljudi da se može realizirati ono što je za dobrobit cijele društvene zajednice samo ukoliko se svi priključe.

Studentica treće godine Ekonomskog fakulteta na Univerzitetu Džemal Bijedić Alma Mujalo, koja već tri mjeseca radi na ovome projektu, sa svojim kolegama ističe kako je on ujedinio studente sa mostarskih visokoškolskih ustanova u borbi za bolju budućnost.

"Ovo je zaista divno iskustvo. Cijeli projekt je počeo od druženja na Jahorini gdje smo boravili tri dana, a onda se druženje nastavilo u Mostaru. Ovo je krajnji produkt svega toga, jer imamo svi isti cilj, a to je da obrazovanje u BiH dođe na bolju razinu", pojasnila je Mujalo za Anadoliju.

Druženje studenata uz kavu kod Starog mosta ni danas nije nedostajalo, a tu se upravo zajednički ispisali poruke među kojima jasno kažu "Želimo promjene, tiče nas se", "Mi kreiramo budućnost" i osmišljavali daljnje aktivnosti, gdje im se u znak podrške pridružila i bosanskohercegovačka olimpijka Amina Kajtaz.

Prodekan za nastavu Ekonomskog fakulteta Univerziteta Džemala Bijedića u Mostaru Veldin Ovčina ističe kako je ovaj projekt od velikog značaja, jer je povezao studente u zajedničkoj borbi za bolju budućnost.

"Moram naglasiti, u proteklih par mjeseci oni su koncipirali više promotivnih poruka i više promotivnih videa, a ovo je svojevrsni šlag na kraju. Zajedničkim snagama i naporima žele poslati poruku cijeloj Bosni i Hercegovini, da je potrebna reforma u obrazovnom sustavu, da je neophodno da se obrazovne istitucije povezuju sa tržištem rada i sa gospodarstvenicima, kako bi unaprijedili obrazovni sustav u BiH", kazao je Ovčina za Anadoliju.

Prodekan na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru Zdenko Klepić ističe kako se Ekonomski fakultet zajedno sa studentima u Mostaru stavio na raspolaganje priključivanje Bosne i Hercegovine Europskoj uniji.

"Na putu priključivanja EU traže se od nas reforme. Prema tome, mi smo se pridružili, uključili kao fakultet, a prvenstveno su studenti inicirali temu da provodimo reforme vezane za obrazovanje. Prema tome mi smo svjesni, a studenti prije svega, ako želimo graditi njihovu budućnost ovdje u BiH, i u okviru EU da moramo provesti određene reforme. Kako su oni istaknuli 'Preko trnja do zvijezda', to znače da će biti bolne, ali da će rezultirati uspjehom tako da će imati kvalitetnije obrazovanje oni i generacije koje dolaze. Na taj način će osigurati sebi i posao i budućnost", kazao je Klepić.

Spuštanje platna s mosta samo je dio kampanje koju provode studenti u cijeloj BiH, a koja je pod ingerencijom EU-a i u kojoj sudjeluju sva javna sveučilišta iz Bosne i Hercegovine.

Kopirati
Drag cursor here to close