Klimatske promjene

Ugroženi: Oko 35 tisuća morževa se nasukalo na obalu

Sci-Tech / Flash | 21. 10. 2014. u 09:45 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na jednoj od plaža na sjeverozapadu Aljaske nasukalo se oko 35 tisuća morževa. Morževima koji teže tonu ipol pa čak i dvije, za razliku od tuljanja, trebaju sante leda kako bi se mogli odmoriti dok plivaju u potrazi za hranom.

Stoga znanstvenici pretpostavljaju kako ih je upravo topljenje leda i povlačenje santi daleko od obale natjeralo da pristanu na obalu uz Point Lay, inače eskimsko naselje, piše Independent.

'National Oceanic and Atmospheric Administration' (NOAA) snimilo je ovo golemo krdo morževa tijekom kojeg redovnog obilaska arktičkog morskog područja. Morževi su se počeli okupljati početkom rujna kada ih je bilo samo 1500 no kroz nekoliko tjedana broj je narastao na više od 30.000 kako se procjenjuje.

Morževi su, plahe životinje i nisu navikli na život u velikim, gusto naguranim skupinama. Većina jedinki u vodama Chukchi u ovo doba godine su ženke s mladuncima. Stoga postoji velika opasnost da bi mladunci mogli nastradati u stampedu.

Margaret Williams, direktorica u NOAA, kazala je kako je viđeni fenomen s morževima još jedan nevjerojatan znak dramatičnih klimatskih promjena koje su dovele do topljenja arktičkog leda.

Kopirati
Drag cursor here to close