Zdravlje učenika

Učenici u HNŽ-u ponovno će ići na sistematske preglede

Sci-Tech / Flash | 15. 11. 2016. u 07:44 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što je Skupština HNŽ-a prije nekoliko mjeseci raspravljala o zdravstvenom stanju stanovnika u županiji, nedavno su usvojeni zaključci koji će biti temelj za buduće korake kad su u pitanju projekti vezani za ovu tematiku.

Tako je Skupština HNŽ-a izdala naputak županijskoj Vladi da u proračunu HNŽ-a iznađe sredstva za sistematske preglede djece u osnovnim i srednjim školama.

''Ovo pitanje je zanemarivano proteklih godina i sada smo došli u situaciju da djeca godinama nisu bila na sistematskim pregledima. Ova Vlada brinut će se o tome i osigurat će sredstva za ovu namjenu. Tako ćemo dobiti sliku zdravstvenog stanja djece u našoj županiji, a struka će onda raditi analize i odrediti koje korake poduzeti kako bi se situacija popravila'', rekao je dopredsjednik Skupštine HNŽ-a Tomislav Martinović.

I to nije jedini naputak koji je Skupština HNŽ-a uputila županijskoj Vladi, piše Vecernji.ba.

''Zadužuju se Vlada HNŽ-a i Ministarstvo zdravstva,rada i socijalne skrbi da u proračunu za 2017. godinu planiraju sredstva za provođenje programa za rano otkrivanje malignih tumora na prostoru naše županije.

Također, zadužuju se Vlada HNŽ-a i Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi da u suradnji s Federalnim ministarstvom zdravstva planiraju i realiziraju projekte prevencije kardiovaskularnih bolesti na području HNŽ-a'', navodi se u zaključcima koji su upućeni Vladi HNŽ-a.

''Ova Vlada je dobra, ima kapacitet i sigurno je kako može učiniti sve ono što mi kao zastupnici zahtijevamo od nje. Postoji dobra suradnja između Skupštine i Vlade HNŽ-a i kao tim ćemo raditi na ispunjavanju zaključaka koje smo donijeli. Svi oni su u interesu građana ove županije, a brigu o zdravlju svi trebamo podići na višu razinu nego što je to sada slučaj'', smatra Martinović.

Očekuje se da će ulogu u svim ovim procesima imati i Zavod zdravstvenog obrazovanja HNŽ-a koji se spominje u nekoliko zaključaka. To se posebno odnosi na formiranje jedinstvene evidencije o broju oboljelih od malignih bolesti i sličnim projektima.

''Kada dobijemo te podatke, točno ćemo znati u kojem pravcu moramo djelovati da bismo popravili stanje. Zato se zaključci Skupštine što hitnije trebaju provesti i žurno moramo krenuti u planirane procedure. Na kraju bismo trebali imati bolju i učinkovitiju zdravstvenu zaštitu stanovnika HNŽ-a, što je svima cilj i interes'', zaključili su sugovornici Večernjaka.

Kopirati
Drag cursor here to close