Učenici su pobijedili: Neće biti nove srednje škole u Jajcu
Kompromis
OBJAVA: Subota, 17. lipnja 2017. 13:04
IZVOR: Fena
AUTOR: Sa.M.
Učenici su pobijedili: Neće biti nove srednje škole u Jajcu
2

Čerkez je istaknula da je do toga, među ostalim, doveo snažan pritisak međunarodne zajednice koja se protivila otvaranju nove škole.

Ministrica obrazovanja Srednjobosanske županije (SBŽ) Katica Čerkez potvrdila je da u Jajcu neće biti otvorena nova srednja škola koja bi radila po bosanskom nastavnom planu i programu, nego će u postojeće dvije biti uvedeni povijest i zemljopis BiH, a učenici će dobiti i mogućnost da izaberu obilježja na svjedodžbama.

''Djeca će se upisati u postojeće dvije škole, a na svjedožbama će biti oni grbovi koje budu zahtjevali roditelji i djeca. Planirana su i ta dva predmeta, s tim da će se to odnositi samo na prve razrede, jer smo u ostalima već krenuli sa starim nastavnim planom i programom i ne možemo ih mijenjati usred obrazovnog ciklusa. S tim možemo startati za učenike prvih razreda kojih će najvjerojatnije biti pet odjela'', kazala je Čerkez za Fenu.

Na upit kako je došlo do ovog obrata, Čerkez je istaknula da je do toga, među ostalim, doveo snažan pritisak međunarodne zajednice koja se protivila otvaranju nove škole.

Odluku o odustajanju od otvaranja nove škole potvrdio je Feni i načelnik Općine Jajce Edin Hozan, iako je naglasio da o tome još nije dobio službenu potvrdu.

''U dvije postojeće škole uvode se dva nova predmeta, povijest i zemljopis za djecu bošnjačke nacionalnosti, a na njihovim diplomama neće biti oblježja 'Herceg-Bosne'', kazao je Hozan, dodavši da se o ovoj temi razgovaralo prošli tjedan na sastanku kojem su, osim njega, prisustvovali premijer SBŽ-a i ministrica obrazovanja SBŽ-a, Tahir Lendo i Katica Čerkez.

Komentari (2)
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, Bljesak.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.
 :)
 :(
 :P
 :D
 :O
 ;)
 8)
 8|
 ]:(
 :\
 :|(
 3:)
 O:)
 :-*
Ovaj članak mogu komentirati samo registrirani korisnici. Molimo prijavite se za komentiranje. Prijavu možete izvršiti i preko Facebook i Google servisa.
Molimo popunite polja i pošaljite komentar.
Uskoro Eto
1. Uskoro Eto
prije 62 dan.
Kakav je "bosanski nastavni plan i program" i za koga je on namijenjen. Zamislite da postoji "hercegovački nastavni plan i program". Ne blesajte i okanite se bratstva i jedinstva!
+31
-29
3
BA
Chrome
Lino Lada
2. Lino Lada
prije 62 dan.
To je program koji propagira bošnjački nacionalizam sa bosanskim plaštom i vanjštinom. Dakle, bosanski mu je samo i isključivo naziv.
+19
-27
2
-
Chrome