Znanstveni duh

Učenici iz Livna putuju u CERN

Sci-Tech / Flash | 13. 12. 2016. u 11:55 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Srednjoškolci strukovne škole iz Livna putuju 17. prosinca putuju na stručnu ekskurziju u Ženevu, točnije u Europski laboratorij za fiziku čestica – CERN, doznaje se iz te škole.

Ta ekskurzija je potaknuta je predavanjem prof. dr. sc. Ivica Puljka, redovitoga profesora fizike s Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB) u Splitu pod naslovom ''Priča o svemiru i Higgsovom bozonu'' održanim prije pola godine u toj školi. Tako Srednja strukovna škola Silvija Strahimira Kranjčevića iz Livna i ovu školsku godinu nastavlja u znanstvenom duhu.

Dr.sc. Ivica Puljak redoviti je profesor fizike na splitskom FESB-u i dugogodišnji koordinator tima znanstvenika na ženevskom CERN-u, a svojim predavanjem livanjskim je srednjoškolcima približio dostignuća u dosadašnjim istraživanjima i pružio jedinstvenu prigodu otkriti neke tajne svemira o kojima inače ne razmišljamo.

CERN je poznat kao međunarodna institucija za nuklearna istraživanja na području fizike elementarnih čestica.

Osnovan je 1954. godine a u njegovom radu sudjeluju 22 države članice, s više od 1000 znanstvenika.

Najveći je znanstveni laboratorij na svijetu, ima najsloženije znanstvene mjerne instrumente i druge uređaje potrebne za istraživanja.

Kopirati
Drag cursor here to close