Biodiverzitet

U Stocu Međunarodni biološki kamp od 1. do 7. kolovoza

Sci-Tech / Flash | 28. 07. 2016. u 16:04 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šesti Međunarodni biološki kamp - Stolac 2016. održat će se od 1. do 7. kolovoza ove godine u toj općini, u organizaciji Društva studenata biologije iz Sarajeva.

U kampu će sudjelovati mentori i sudionici iz više gradova Bosne i Hercegovine i to Mostara, Banja Luke, Sarajeva, Tuzle, Zenice, kao i više susjednih zemalja - Hrvatske, Srbije, Slovenije, Makedonije, i Kosova uz podršku Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH" - Otvoreni regionalni fond za Jugoistočnu Europu – Biodiverzitet (ORF BD).

Projekt VI. Međunarodni biološki kamp - Stolac 2016. ima za cilj istražiti područja Stoca i okoline te sačini pregled svih bioloških vrsta, kao i izvršiti procjenu biodiverziteta tog područja na osnovu koje će se pokrenuti proces njegove zaštite, priopćili su iz navedenog Društva.

Istraživanja koja će se izvršiti imaju veliki značaj za razvoj oblasti te znanosti i očuvanja prirode BiH kao i za integraciju u Europsku uniju. Inventarizaciju bioloških resursa i općenito biodiverziteta uz studente biologije iz regije kao i domaće studente će prema grupama vršiti mentori koji su specijalisti za pojedine grupe organizama.

Područje Stoca je područje veoma bogatog biodiverziteta zbog toga što se ovdje submediteranska klima spaja sa mediteranskom što omogućava različitim vrstama iz obje klimatske zone nastanjivanje na ovom malom području. Rad na terenu bi uključivao pronalaženje, skupljanje i fotografiranje vrsta. Uz korištenje GPS uređaja, koordinate svih pronalazaka će biti dokumentirane i korištene za uspostavljanje baze podataka o biodiverzitetu unutar Društva čiji je cilj dijeljenje podataka sa relevantnim regionalnim udruženjima kao i institucijama u BiH koje rade na području zaštite biodiverziteta.

Ciljevi VI. međunarodnog biološkog kampa - Stolac 2016. su istraživanje i baza podataka biodiverziteta u Stocu i njegovoj okolici, evoluiranje Stoca i njegove okolice kao potencijalno "Natura 2000" područje, promoviranje suradnje između mladih i ambicioznih studenata biologije i mentora, na lokalnoj, regionalnoj i međunarodnoj razini, inspiriranje i poticanje studenata i mladih znanstvenika na zajednički rad i razmjenu znanja i iskustava, omogućivanje primijenjene edukacije i terenskog rada za studente biologije, promoviranje biodiverziteta Stoca dizajniranjem brošura, postera, majica i po mogućnosti drugog promidžbenog materijala, te uspostavljanje surađivačke mreže u toj oblasti.

Sudionici će biti raspoređeni u sedam radnih grupa i to botanička (istraživanje biljaka), entomološka (istraživanje insekata), herpetološka (istraživanje gmazova i vodozemaca), orintološka (istraživanje ptica), grupa mammalia (istraživanje sisara) i grupa za šišmiše (istraživanje šišmiša), ihtiološka sekcija (istraživanje riba), navodi se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close