Predavanje

U Mostaru se raspravljalo o depresiji mladih: Kako im pomoći?

Sci-Tech / Flash | 28. 04. 2017. u 21:29 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mreža pedagoga HNŽ je u Američkom kutku u partnerstvu sa Centrom za psihološku podršku 'Sensus' organizirala stručno usavršavanje na temu 'Depresija i rad sa depresivnim adolescentima'. Predavanju su prisustvovali pedagozi, psiholozi i socijalni radnici, kao jedni od glavnih pomagača adolescentima u školi, koji uz pomoć i zalaganje od strane roditelja mogu učiniti velike korake kada je u pitanju mentalno zdravlje učenika.

Sudionici predavanja su upoznati sa simptomima koji mogu ukazivati na depresiju kod adolescenata, te na koji način reagirati i što učiniti u takvim situacijama, za što je potrebno zalaganje roditelja ili staratelja osobe koja pokazuje simptome koji mogu ukazati na depresiju.

Najčešći simptomi koji mogu ukazati na depresiju su: tuga koja traje dugo bez nekog konkretnog razloga, bezvoljnost, pojačan umor, gubitak životne radosti, ravnodušnost, poremećaj spavanja, smanjen ili pojačan apetit, gubitak koncentracije, tremor, nemir, iscrpljenost, ponekad i pojačana napetost, razdražljivost i nemir.

Za pedagoge i psihologe škola je bilo izuzetno zanimljivo da čuju nešto više o dijagnostici depresije kod tinejdžera kao i o načinima na koje pedagoško-psihološke službe mogu pomoći depresivnim adolescentima.

Depresija je bolest budućnosti iz više razloga, a prvenstveno zbog zapanjujućih predviđanja o porastu broja oboljelih. Prema procjenama SZO-a (Svjetske zdravstvene organizacije) depresija će do 2020. godine postati drugi vodeći javnozdravstveni problem na svijetu (gledajući žensku populaciju čak i prvi javnozdravstveni problem), odmah iza iskemijske bolesti srca.

Uzimajući u obzir navedeni podatak, evidentno je da se trebaju poduzeti određene mjere i intervencije, u ovom slučaju stavljajući mlade ljude u fokus.

Kopirati
Drag cursor here to close