Nije sve tako sivo

U Hercegovini zadovoljavajuća kvaliteta zraka

Sci-Tech / Flash | 15. 03. 2017. u 10:21 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Direktor Federalnog hidrometeorološkog zavoda Almir Bijedić izjavio je Feni da bi se smanjile koncentracije zagađujućih materija u zraku na području Federacije BiH neophodno je donijeti državnu strategiju okoliša da bi se mogla povući IPA sredstva pristupnih fondova Evropske unije i uložiti u poboljšanje kvalitete zraka.

Naglasio je da je zadovoljavajući kvalitet zraka u Hercegovini, na sjeveru u Bihaću i dijelom u Goraždu, dok je stanje loše u Sarajevu, Tuzli, Lukavcu i Zenici.

''Problem zagađenosti zraka u Federaciji je u tome što su gradovi pretežno u kotlinama, gdje su veće koncentracije industrijskih postrojenja i stanovništva. Ni društevno-socijalni faktor ne ide nam u prilog, jer građani zbog siromaštva svašta lože pri čemu ne idu na efikasnije već na najjeftinije energente. Također, veliki problem je što je prosječna starost vozila 15 godina'', kazao je Bijedić.

Tijekom zime zbog temperaturne inverzije dolazi do pojačanih koncentracija zagađujućih materija i u tom trenutku, tvrdi, ne može se smanjiti koncentracija.

''Čak i u ljetnom periodu u Sarajevu, Tuzli, Lukavcu i Zenici imamo povećane koncentracije sumpordioksida'', dodao je u izjavi za Fenu Bijedić, koji je danas jedan od gostiju na tematskoj sjednici Zastupničkog doma Federalnog parlamenta o problemu zagađenosti zraka u Federaciji BiH.

Federalni hidrometerološki zavod kao nadležani organ za monitoring kvalitete zraka napravio je jedinstvenu bazu podataka za sve operatere koje mjere kvalitetu zraka.

 

Kopirati
Drag cursor here to close