Google Lunar XPRIZE

Tim Tuzlaka do kraja godine šalje letjelicu na Mjesec

Sci-Tech / Flash | 26. 01. 2017. u 11:17 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U finale natjecanja Google Lunar XPRIZE plasiralo se pet timova, uključujući i Synergy Moon, međunarodnu ekipu astronautičkih entuzijasta u kojem je dvadesetak Hrvata, te Tuzlak Nebojša Stanojević, koji je voditelj tima, prenose hrvatski mediji.

Natjecanje Google Lunar XPRIZE s fondom nagrada od 30 milijuna dolara najavljeno je u rujnu 2007. godine kako bi se potaknulo znanstvenike, inženjere i poduzetnike diljem svijeta da unaprijede robotsko istraživanje svemira.

Da bi neki tim pobijedio u natjecanju za Google Lunar XPRIZE, mora biti privatno financiran, a zadatak mu je da lander s roverom meko spusti na Mjesečevu površinu, na kojoj on zatim treba prevaliti udaljenost od najmanje 500 metara te o tome poslati na Zemlju video visoke rezolucije. Sve to mora se dogoditi prije zaključenja natjecanja 31. prosinca 2017. godine.

Osim Synergy Moona, u završnicu natjecanja, poznatog i kao Mjesec 2.0, plasirali su se izraelski tim SpaceIL, američki Moon Express, indijski Teem Indus te japanski HAKUTO.

''Iznimno smo motivirani, a naš međunarodni tim, koji sada broji oko 200 ljudi iz oko 15 zemalja, namjerava poslati raketu s roverom na Mjesec 1. prosinca ove godine'', rekao je za Jutarnji list Nebojša Stanojević, voditelj tima Synergy Moon.

Taj Tuzlak s Amerikancem Kevinom Myrickom utemeljio je Synergy Moon 2009. godine.

U misiji će Synergy Moon koristiti raketu NEPTUNE 8 Interorbital Systemsa, koja će ponijeti lander i najmanje jedan rover na Mjesečevu površinu. Lansiranje će se obaviti s pučine Tihog oceana zapadno od obale Kalifornije. Zanimljivo je da se jedan od dvaju rovera, vozila težine 4,5 kilograma koja se trebaju spustiti na površinu Mjeseca, dovršava u Astronomskoj udruzi Vidulini u Istri uz suradnju stručnjaka iz Hrvatske. Drugi rover dovršava astronomska udruga Plejade iz Tuzle.

Kopirati
Drag cursor here to close