Testirano personalizirano cjepivo protiv raka
Uspjeh
OBJAVA: Utorak, 7. travnja 2015. 11:12
IZVOR: Bljesak.info
AUTOR: R.I.
Testirano personalizirano cjepivo protiv raka
1

Unatoč tomu što je riječ o važnom otkriću znanstvenici su upozorili da je lijek još u ranoj fazi razvoja i testiranja, piše list Science.

Kombiniravši dva najučinkovitija pristupa u liječenju raka, imunoterapiju i personalizirani pristup, američki znanstvenici razvili su terapeutska cjepiva izrađena po mjeri pacijenta, što znači da lijek cilja na određene genetičke anomalije u tumoru.

Unatoč tomu što je riječ o važnom otkriću znanstvenici su upozorili da je lijek još u ranoj fazi razvoja i testiranja, piše list Science.

Svaki tumor priča je za sebe, što je jedan od razloga zbog kojih ga je teško liječiti. Znanstvenici su u ovom pristupu iskoristili upravo tu činjenicu. Na mutirane gene koji utječu na nekontrolirani rast tumora može se ciljati imunoterapijom koja bolest drži po kontrolom, ustanovili su znanstvenici s nizozemskog Instituta za tumore i Medicinskog fakulteta u Washingtonu, prenosi Hina.

Testirajući novo personalizirano cjepivo znanstvenici su ga ubrizgavali trima pacijentima s uznapredovalim stadijem raka kože koji su već primali terapiju. Rezultati su se pokazali vrlo dobrima. Kod prvog je pacijenta rast tumora zaustavljen, kod drugoga su i dalje postojale tumorske stanice, no prestale su se širiti, a kod trećeg pacijenta došlo je do remisije, dakle, tumori su se isprva znatno smanjili, no nakon nekoliko mjeseci vratili su se na prvobitnu veličinu.

Znanstvenici su se pri razvoju cjepiva koristili analizom postojećih genetskih mutacija stanica raka kod svakog od pacijenata, što im je omogućilo da predvide nove, jedinstvene mutacije, a njih su izdvojili uz pomoć računalnog algoritma. Te su se mutacije pokazale najboljim metama za nova cjepiva.

"Kolege i ja iznimno smo zadovoljni načinom na koji su imunološki sustavi pacijenata reagirali na antigene melanoma prisutne kod svo troje pacijenata", rekao je jedan od koautora studije, onkolog Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Washingtonu, Gerald Linette. Dodao je da je njemu i kolegama glavni cilj bio ustanoviti je li cjepivo sigurno i može li izazvati imunološku reakciju organizma. Otkrio je i i da je razvoj cjepiva za svakog pacijenta trajao oko tri mjeseca, što je za neke pacijente predugačak period u procesu liječenja. Stoga se nadaju da će to razdoblje uspjeti skratiti na četiri do šest tjedana, prenosi Hina.

Dosadašnji rezultati pokazali su da je testiranje bilo uspješno, a Linette se nada da će se cjepivo, osim u liječenju melanoma nakon daljnjih preciznijih istraživanja početi primjenjivati i u borbi protiv raka dojke, jajnika, kolorektalnog karcinoma i raka pluća.

Komentari (1)
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, Bljesak.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.
 :)
 :(
 :P
 :D
 :O
 ;)
 8)
 8|
 ]:(
 :\
 :|(
 3:)
 O:)
 :-*
Molimo popunite polja i pošaljite komentar.
Abiron Art
prije 471 dan.
SUPLJACI...FARMACEUTSKA MAFIJA NA DJELI
+1
-0
0
BA
Firefox