Pod uvjetom...

T-705: Japan šalje lijek za ebolu

Sci-Tech / Flash | 25. 08. 2014. u 08:44 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Japanske kompanije su spremne, pod određenim uvjetima, ponuditi eksperimentalni lijek kako bi se spriječilo širenje epidemije smrtonosnog virusa ebole, koji je u regiju zapadne Afrike od početka godine odnio više od 1.400 života.

Glasnogovornik japanske vlade Jošihide Suga je rekao kako je, u tom cilju, Japan spreman surađivati sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO) i da je spreman na međunarodnu distribuciju lijeka.

''Informiran sam da medicinski stručnjaci izvanredno mogu zatražiti T-705, dakle i prije odluke WHO. U tom slučaju, voljeli bismo odgovoriti pod određenim uvjetima'', rekao je on na konferenciji za novinare u Tokiju, a prenose agencije.

T-705 je razvojno ime za lijek "favipiravir", a japanska kompanija Fujifilm Holdings i njezin američki partner MediVector Inc u razgovorima su s američkim vlastima o upućivanju zahtjeva za širu upotrebu tog lijeka u terapiji protiv ebole, navodi Reuters.

Iz japanske kompanije je priopćeno da imaju dovoljno zaliha "favipiravira" za više od 20.000 ljudi.

WHO razmatra mogućnost upotrebe eksperimentalnog lijeka kao jednog od mogućih načina da se zaustavi širenje smrtonosnog virusa u zapadnoj Africi, gdje je više od 1.400 ljudi preminulo, a na tisuće je zaraženo, prenosi Tanjug.

Za sada ne postoji lijek ili cjepvo za ebolu, a nekoliko medikamenata se nalazi u fazi ispitivanja.

Kopirati
Drag cursor here to close