odlazak legende

Šutke i u miru: Yahoo odlazi na groblje slonova

Sci-Tech / Flash | 11. 01. 2017. u 13:23 M.B.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedna od legendi i fenometa dotcoma, kompanija Yahoo, prilazi polako svome kraju. Nekad nezamisliva, a danas posve očekivana vijest.

Verizon će preuzeti web poslove Yahooa, dok će ostatak kompanije raditi pod brandom "Altaba" (alternativa Alibaba).

Nekadašnji online gigant završava na taj način u 'trgovini dijelova', gdje se nakon demontiranja nekad sjajnog stroja prodaju preostali funkcionalni podsustavi.

Uzme li se u obzir da je Microsoft 2008. godine za Yahoo nudio 44 milijarde dolara, što su vlasnici kompanije odbili, jasno je kako se radi o jednom od najvećih poslovnih promašaja.

Naime, nedavno je američka telekom tvrtka Verizon objavila kako preuzima Yahoo za 4,8 milijardi dolara. Međutim, nakon velike krađe korisničkih podataka (500 milijuna korisnika), i to je dovedeno u pitanje.

U svakom slučaju, CEO Marissa Mayer će napustiti kompaniju koju je preuzela 2012., ali nije uspjela napraviti nešto više od svojih prethodnika. Nakon što je sjela u kola koja su drugi okrenuli prema nizbrdici, mogla je još jedino 'uživati' u brzini.

Dani slave i ponosa

Studenti Jerry Yang i David Filo su u kalifornijskome Sunnyvaleu 1994. godine osnovali Yahoo.

Njihov se projekt prvo zvao "Jerry and David's guide to the World Wide Web", a imao je za cilj da ljudima olakša pregled sve brže rastućeg broja novih web stranica. Ubrzo su promijenili naziv u "Yet Another Hierarchically Organized Oracle" (YAHOO), s tim da samo ime asocira i na jedan lik iz Guliverovih putovanja Jonathana Swifta.

Filo i Yang - osnivači Yahooa

Yahoo je radio na način što registrira i rangira web stranice i služi kao polazna točka početnicima na Internetu, pojednostavljeno rečeno.

Nagli porast broja mrežnih stranica i korisnika, utjecali su na veliku zaradu Yahooa od oglašavanja.

S njima je u početku radila i tražilica Google, ali su s početkom ovoga stoljeća oni pošli svojim putem. Yahoo je dodao nove servise u svoju ponudu, primjerice e-mail uslugu, planer termina i slično.

Blagajna kompanije bila je uvijek puna pa su krenuli u preuzimanja. Kupovina foto portala Flickr i specijalista za oglašavanje Right Media nisu polučili posebnim uspjesima.

Najboljim potezom se ispostavilo preuzimanje udjela u kineskome Alibabi 2005. godine, kada su uložili milijardu dolara u sada već legendarnu online trgovinu.

Pad nije uvijek let

Međutim, nakon što su vlasnici odbili ponudu Microsofta 2008. godine za preuzimanje kompanije Yahoo, počeli su veliki problemi.

Počele su se pojavljivati nove platforme, pored kojih je Yahoo djelovao sve staromodnije. Posebno su ih u drugi i treći plan stavile nove društvene mreže, kao Facebook i druge.

Nekadašnja menadžerica Googlea Marissa Mayer trebala je spasiti Yahoo. Lakše kazati nego učiniti. Preuzela je blog platformu Tumblr za milijardu dolara, a novac je došao od prodaje dijela vlasništva u Alibabi.

Osnivač Alibabe Jack Ma očito je dobrodošao kod predsjednika Trumpa

Međutim, promjena rukovodstva i kursa vođenja posla nije dovela do očekivanih rezultata. Investitori su vremenom bili zainteresirani jedino za investiranje u Alibabu i Yahoo Japan, gdje je ova platforma najposjećenija web stranica.

Yahoo više nije profitabilan, investitori ga zaobilaze u širokome luku, suočen je sa masovnim tužbama zbog krađe podatka, ali jedno je sigurno - više nikad neće biti onakvoga Yahooa kakvog su poznavale generacije.

Budući da je Veizon 2015. godine preuzeo još jednog dinosaurusa dotcom povijesti, naime američki AOL, vrlo je moguće da Yahoo i AOL budu u nekoj vrsti povezanosti pod zajedničkim vlasnikom.

Online portal Yahoo vjerojatno će i dalje živjeti, ali je već sada pitanje radi li se o odluci srca ili razuma.

Kopirati
Drag cursor here to close