Sudarit će se dva Uranova mjeseca
Al ne uskoro
OBJAVA: Subota, 9. rujna 2017. 22:53
IZVOR: Bljesak.info
AUTOR: D.L.
Uran planet
0

Ovaj svemirski spektakl dogodit će se, ako su izračuni točni, za otprilike milijun godina

Najnovija studija američkih znanstvenika pokazuje kako su dva Uranova prirodna satelita, od njih ukupno 27, na putu prema međusobnom sudaru. Kresida i Dezdemona, imenovani prema likovima Williama Shakespearea, spadaju u skupinu manjih, unutarnjih prirodnih satelita Urana.

Kresidin promjer je oko 79,6 kilometara, a Dezdemonin oko 64 kilometra, a znanstvenici su sada uočili kako bi se ove dvije svemirske gromade u budućnosti mogle naći – jedna drugoj na putu.

Kresida, naime, prati kretanje Urana što joj pojačava gravitacijski učinak. Samim time taj sustav utječe na orbite ostalih prirodnih satelita, čineći njihovu putanju "trokutastom". Kao posljedica ovakih kretanja, Kresida se sve više približava Dezdemoni. Trenutačno su udaljene tek oko 900 kilometara, a spomenuta studija predviđa da će u konačnici doći i do njihovog sudara, piše Bug.hr.

Ovaj svemirski spektakl dogodit će se, ako su izračuni točni, za otprilike milijun godina.

Komentari (0)
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, Bljesak.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.
 :)
 :(
 :P
 :D
 :O
 ;)
 8)
 8|
 ]:(
 :\
 :|(
 3:)
 O:)
 :-*
Ovaj članak mogu komentirati samo registrirani korisnici. Molimo prijavite se za komentiranje. Prijavu možete izvršiti i preko Facebook i Google servisa.
Molimo popunite polja i pošaljite komentar.