Za svrhe hobija

Sud protiv postojećih pravila o registraciji dronova

Sci-Tech / Flash | 22. 05. 2017. u 13:59 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Žalbeni sud u Washingtonu donio je presudu o uporabi dronova u hobističke svrhe koja je u suprotnosti s aktualnim pravilima o toj tematici koje je donijela Američka savezna uprava za civilno zrakoplovstvo (Federal Aviation Administration-FAA).

Konkretno, spomenuti sud donio je odluku kako registracija novih dronova koji se koriste u hobističke svrhe nije obvezna, što je u suprotnosti s donesenim pravilima agencije FAA, koja su na snazi od prosinca 2015. godine, a u njima izričito stoji kako i hobistička uporaba dronova podliježe obveznoj registraciji.

Presuda je rezultat sudske tužbe koju je protiv agencije FAA podnio zaljubljenik u dronove John Taylor upravo zbog uvođenja spomenute obvezne registracije, piše Bug.hr.

U obrazloženju presude sud u Washingtonu napominje se kako nekomercijalni dronovi mogu klasificirati u letjelice koje su podložne Aktu o modernizaciji i reformi koji je agencija FAA donijela 2012. godine.

U tom pravilniku se izričito navodi kako se agenciji zabranjuje donošenje novih pravilnika o restrikciji uporabe hobističkih letjelica, što prije spomenuti pravilnik iz prosinca 2015. godine o obveznoj registraciji hobističkih dronova smatra ništavnim.

Agencija FAA ima pravo na žalbu na ovu presudu, a u cijeli proces regulacije može se umiješati i američki Kongres zahvaljujući svojem autoritetu te agenciji uskratiti pravo na donošenje odluka o nekomercijalnim dronovima.

Kopirati
Drag cursor here to close