Prilika za bh. studente

Studirajte na ''Dalekom istoku'' - Kina će vam platiti

Sci-Tech / Flash | 24. 04. 2017. u 14:55 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović i veleposlanica Narodne Republike Kine u BiH Chen Bo potpisali su u ponedjeljak Sporazum o suradnji u oblasti obrazovanja za razdoblje od 2016. do 2019. godine, za koji je Osmanović kazao da predstavlja još jednu potvrdu prijateljskih odnosa BiH i Kine, kao i nastavak dosadašnje uspješne suradnje u oblasti obrazovanja.

Posebno je istaknuo da je ovaj sporazum, potpisan u ime MCP BiH i Ministarstva obrazovanja NR Kine, prvi sporazum potpisan u oblasti obrazovanja BiH i Kine.

Njegovo potpisivanje, pojasnio je ministar na press konferenciji, predviđa poticanje aktivne obrazovne suradnje u okviru međunarodnih organizacija, jačanje bliskih veza između osnovnih i srednjih škola te visokoškolskih institucija, kao i ostalih obrazovnih ustanova.

Također, dodao je, ovaj sporazum će doprinijeti unaprjeđenju sveukupnih bilateralnih odnosa ovih zemalja, posebno u oblasti obrazovanja i, konkretno, daljnjem razvoju i jačanju odnosa između institucija nadležnih za obrazovanje.

Veleposlanica Bo je napomenula da je proteklih nekoliko godina zabilježen brzi razvoj suradnje Kine i BiH, naročito u oblasti ekonomije.

''Međutim, podrazumijeva se da ojačamo i suradnju u oblasti kulture i obrazovanja, tako da ona bude temelj za druge vrste suradnje'', istaknula je.

Naglasila je da Sporazum otvara mogućnosti za veći broj razmjena obrazovnih institucija dviju zemalja te je u tom kontekstu poručila da će kineska strana pružiti veću podršku u pogledu studiranja kineskog jezika u BiH, istovremeno ohrabrujući i veći broj kineskih mladih ljudi da studiraju jezike BiH.

Ministar Osmanović također je istaknuo da je kineska veleposlanica obećala da će NR Kina osigurati 15 stipendija za bosanskohercegovačke studente koji žele studirati u Kini, na nekom od tamošnjih fakulteta za koji pokažu zainteresiranost.

Dodao je da će studenti koji budu studirali u Kini ili učili kineski jezik imati priliku za zapošljavanje u nekim od novootvorenih kompanija u BiH u koje je investirala kineska strana, kao što je, naprimjer, termoelektrana "Stanari" kod Doboja.

Kopirati
Drag cursor here to close