Tim Berners-Lee

Što otac Interneta kaže o njegovom stanju danas

Sci-Tech / Flash | 14. 03. 2017. u 11:33 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kada je prije 28 godina, 12. ožujka 1989 godine Sir Tim Berners-Lee lansirao prvu inačicu world wide weba, vjerojatno nije mogao ni sanjati na koji će se nivo internet popeti nešto manje od tri desetljeća kasnije.

Ako konstatiramo kako bez interneta svijet ne bi bio niti približno ovakav kakav je danas nećemo napisati ništa novo, jer činjenica je da se i pojedinačno i na globalnoj razini apsolutno sve promijenilo zahvaljujući tom magičnom "www".

Kakva je situacija danas, koliko je internet zapravo blizu ili daleko onome što je bila prvotna, inicijalna ideja? Na ta je pitanja u otvorenom pismu nastojao sažeto i koncizno odgovoriti upravo Sir Tim Berners-Lee koji je odmah u startu emitirao svoju veliku - zabrinutost.

"Napunilo se punih 28 godina otkako sam krenuo s idejom world wide weba. Zamislio sam ga kao platformu koja će omogućiti svima i svugdje da dijele informacije, pristupaju informacijama i prilikama, surađuju daleko izvan zemljopisnih ili kulturnih granica. No, u posljednjih 12 mjeseci poprilično je narasla moja zabrinutost, zbog novih trendova kada je u pitanju internet i smatram da moramo reagirati kako bi ga zadržali u obliku alata koji pomaže svima nama, čovječanstvu općenito", napisao je Sir Tim Berners-Lee u uvodu, piše Zimo.co.

Tri su negativna trenda ili ako hoćete izravne opasnosti za "kvalitetan world wide web koji služi svima", smatra Berners-Lee. Radi se o gubitku kontrole nad osobnim informacijama - lažnim informacijama koje se lako i brzo šire - politilčkom oglašavanju koje mora ponuditi transparentnost i razumljivost.

Kako bi se to promijenilo i smanjilo na prihvatljivu razinu, moralo bi se mijenjati puno toga. Osobni podaci su danas postali istinska vrijednost za mnoge internet kompanije, koje dijele naše privatne podatke i s onima za koje znamo i za koje smo dali pristanak, ali i za one o kojima nemamo pojma niti ćemo ikada imati.

Nadzor objavljenih informacija je izmakao kontroli, donose se sve rigidniji zakoni, a nemali je broj onih koji su zbog svojih stavova na internetu završili iza rešetaka ili čak mrtvi, a sloboda govora je integralno pravo na internetu, smatra Berners-Lee.

Lažne informacije su potencijalno iznimno opasne, također nema nikakve kontrole kada je ovaj problem u pitanju. Šire se nekontrolirano, nitko ne razmišlja o posljedicama, nitko ne snosi nikakve sankcije za objavu lažnih vijesti, jer samo se gleda profit i zarada od klikova, posjetitelja, oglasa, a to dovodi do popriličnog kaosa, mišljenja je "otac world wide weba".

I na kraju, politička promocija na internetu je, kao i prve dvije prijetnje, također van kontrole, što dovodi do nesnalaženja pa i neznanja onih koji moraju glasati i izravno odlučiti o pojedinoj političkoj opciji. A sve su tri navedene stavke usko povezane i otvorena su prijetnja internetu koji je dostupan i otvoren za sve. Zato je Sir Tim Berners-Lee toliko zabrinut i uvjeren kako smo došli do točke kada se stvari moraju radikalno promijeniti da bi sve bilo bolje...

Kopirati
Drag cursor here to close