Ukupno 1698 učenika

Što nude srednje škole u HNŽ-u

Sci-Tech / Flash | 21. 06. 2017. u 12:10 Ma.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U školskoj 2017./18. godini u HNŽ-u planiran je upis 1698 učenika, što je 267 učenika više nego prošle godine.

Naime, Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i športa Hercegovačko – neretvanske županije raspisalo je natječaj za upis redovitih učenika u prvi razred srednjih škola za školsku 2017./2018. godini.

Prvi upisni rok planiran je od 28.6. do 29.6.2017., zatim drugi rok 3. srpnja 2017., a treći upisni rok je 28. kolovoza 2017.

Bodovni prag

U gimnazije mogu se upisati učenici koji imaju najmanje 22 boda, a u tehničke i srodne četverogodišnje škole minimalni bodovni prag je 16,5 bodova. U umjetničku likovnu školu se mogu upisati učenici s najmanje 15,5 bodova.

Prednost prilikom upisa imat će učenici koji su sudjelovali na natjecanjima znanja različitih razina.

U Srednjoj školi Čapljina ukupno je planiran upis 120 učenika, za smjerove opće gimnazije, tehničara za energetiku, poljoprivrednog tehničara i ekonomista, te trogodišnja zanimanja kuhara, konobara, prodavača i automehaničara.

Srednja škola dr. fra Slavka Barbarića Čitluk planira upisati 150, a u JU Srednjoj školi Jablanica 80 učenika. Za obje škole planiran je upis za opću gimnaziju, ekonomiste, hotelijersko-turističke tehničare i trogodišnja zanimanja.

U JU Srednjoj školi Konjic bit će upisano ukupno 180 učenika na smjerovima opće gimnazije, ekonomskog tehničara, elektrotehničara energetike, medicinske sestre/tehničara, strojarskog tehničara, poljoprivrednog tehničara i turističkog tehničara. U trogodišnjem programu planiran je upis automehaničara strojobravara, zavarivača, elektroinstalatera, elektromehaničara, kuhara, konobara i prodavača.

U neumskoj srednjoj školi planiran je upis 40 učenika u smjerovima elektrotehničara i ekonomiste, te kuhara.

Srednja škola Prozor potražuje 70 učenika za hotelijersko-turističke tehničare i ekonomiste. Trogodišnja zanimanja su vodoinstalatera, bravara, krojača i kuhara.

Srednja škola Stolac djeluje na dva nastavna plana. Tako je za hrvatski plan i program planiran upis učenika od 65 učenika i to za opću gimnaziju, ekonomiste, računalne tehničare u strojarstvu, a od trogodišnjih za CNC operatere, konobare i kuhare. Upis na bosanskom planu planiran je u smjerove opće gimnazije i ekonomskog tehničara, odnosno vozača motornih vozila od trogodišnjih zanimanja.

U Mostaru upis 968 učenika

U mostarske srednje škole planiran je upis od ukupno 968 učenika, od toga 11 škola koje rade po hrvatskom planu i programu i devet škola na bosanskom planu.

Gimnazija Mostar koja radi na oba plana nudi upis u smjer opće gimnazije od 36 učenika za HPP i 60 za BPP.

Gimnazija Fra Grge Martića nudi upis u opći i jezični smjer od ukupno 36 učenika, dok JU Druga gimnazija plani upis u filološki i matematičko-informatički smjer od ukupno 80 učenika.
Srednja ekonomska škola Joze Martinovića upisuje smjerove ekonomiste, komercijaliste i upravnog referenta s ukupno 36 učenika.

JU Srednja ekonomska i ugostiteljsko-turistička škola potražuje učenike za zanimanja ekonomskog tehničara i hotelsko-turističkog tehničara, te s trogodišnjim zanimanjima od ukupno 60 učenika.

Elektrotehnička škola Ruđera Boškovića 36 učenika planira upisati u zanimanja tehničara za računalstvo, tehničara za elektroenergetiku i elektrotehničara, a od trogodišnjih nudi zanimanja elektromehaničara i elektroničara.

JU Srednja elektrotehnička škola upisat će učenike u zanimanja elektrotehničara računalne tehnike i automatike, tehničara informacijskih tehnologija, tehničara telekomunikacija i zanate elektroinstalatera i elektromehaničar od ukupno 80 učenika.

Građevinska škola Jurja Dalmatinca ove godine upisuje za zanimanja građevinskog tehničara za visokogradnju, tehničar geodezije i geoinformatike, računalnog tehničara u graditeljstvu i dizajnera unutrašnje arhitekture/interijera s ukupno 36 učenika. Tu su i zanatska zanimanja keramičara-oblagača i montera suhe gradnje.

JU Srednja građevinska škola upisuje 40 učenika u zanimanja građevinskog informatičkog tehničara, arhitektonskog tehničara (EU-VET 2), geodetskog tehničara (EU-VET 2), likovnog dizajnera-tehničara i tehničara dizajna enterijera, a od zanatskih zanimanja keramičar-teracer (EU-VET 2) i dekoratera zidnih površina.

Prometna škola planira upis u zanimanja tehničara cestovnog prometa, tehničara PT prometa, tehničara za logistiku i špediciju, tehničara za komunikacijske tehnologije i zrakoplovnog prometnika i zanimanja automehaničara i vozača motornog vozila, a ukupan broj učenika je 36.

JU Srednja mašinsko - saobraćajna škola 80 učenika će upisati u zanimanja računalni tehničar za računalno konstruiranje, strojarski tehničar programer na CNC-u, tehničara za mehatroniku, strojarskog tehničara za energetiku, tehničara za zaštitu od požara, tehničara cestovnog prometa i trogodišnja zanimanja operatera na CNC strojevima, automehaničara, instalatera, rukovoditelja građevinskih i pretovarnih strojeva i vozača motornih vozila.

Medicinska škola Sestara milosrdnica 36 učenika planira upisati u zanimanja medicinske sestre - tehničara, fizioterapeutskog tehničara, stomatološkog tehničar i frizera. Dok Srednja medicinska škola ukupno 80 učenika planira upisati u smjerove medicinske sestre tehničara, medicinskog tehničara (EUVET3), fizioterapeutskog tehničara, stomatološku sestru-tehničara i farmaceutskog tehničara.

Strojarska škola Fausta Vrančića upis 36 planira izvršiti u četverogodišnja zanimanja: računalni tehničar u strojarstvu i web dizajner, te trogodišnje automehatroničara, CNC operatera i instalatera grijanja i klimatizacije.

Turističko-ugostiteljska škola ukupno 20 učenika upisuje u smjerove hotelijersko-turistički tehničar, konobar, kuhar i pomoćni kuhar/slastičar (DPP).

JU Srednja tekstilna i poljoprivredna škola 40 učenika upisuje za smjerove poljoprivrednog tehničara - fitofarmaceuta, agrotehničara i tekstilnog tehničara - dizajnera odjeće i u trogodišnja zanimanja voćara-vinogradara, krojača (EU VET3), fizera-vlasuljara i polukvalifikovanog krojača (DPP).

Prijemni ispit

Za upis u Glazbenu školu Ivana pl. Zajca Mostar i Muzičku školu I. i II. stupnja Mostar planiran je upis 31 učenika, a u Karađoz-begovu medresu bit će 60 učenika, no za te škole potrebno je pristupiti prijemnom ispitu.

Kopirati
Drag cursor here to close