Kaos

Stigao odgovor roditeljima Hrvatima: Neka sami dovedu Hrvata učitelja na zavod za zapošljavanje

Sci-Tech / Flash | 25. 01. 2017. u 17:59 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Senad Osmanović, šef Odjela za obrazovanje Brčko distrikta, rekao je kako je zapošljavanje Bošnjakinje u školi u Gornjoj Skakvi urađeno po zakonu. 

"Zaposleni su oni po dužini boravka na zavodu za zapošljavanje. Svi učitelji hrvatske nacionalnosti su bili pozvani i angažirani, a par ih je i odbilo posao. U ovom trenutku oni mogu imati Bošnjaka ili Srbina za učitelja ili neka dovedu sami Hrvata na zavod u Brčko", rekao je Osmanović.

Podsjećamo, roditelji učenika hrvatske nacionalnosti koji pohađaju drugi razred područne škole u Gornjoj Skakavi uputili su otvoreno pismo čelnicima Brčko distrikta u kojem traže da njihovoj djeci predaje ranija učiteljica Hrvatica, a ne novoizabrana koja je bošnjačke nacionalnosti.

Kako pišu Nezavisne prošla učiteljica nije bila s područja Brčkog. Na najavu roditelja da će djeca prestati dolaziti u školu ako se ne udovolji njihovim zahtjevima, Osmanović kaže da se zna što je zakonska obaveza. "Osnovno obrazovanje je obavezno, djeca moraju ići u školu, a ako ih roditelji ne šalju, postoje neke druge, zakonske mjere. Naravno, nitko ne želi da do toga i dođe", kaže on.

Kopirati
Drag cursor here to close