Kao ljeto

Srpanj će se pamtiti - kakve su prognoze za kolovoz i jesen?

Sci-Tech / Flash | 01. 08. 2014. u 07:03 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Za nama je ne baš uobičajen srpanj. Pa čak i tijekom njegovog posljednjeg dana, unatoč mnogobrojnim sunčanim satima, vrijeme nije sličilo ljetnom, barem ne onakvom na koje smo navikli posljednjih godina, kada su se obarali rekordi u maksimalnim dnevnim vrijednostima temperature zraka ili se pak upozoravalo na toplinske valove. No, ekstrema nije nedostajalo.

Početak kolovoza će donijeti 'ljetnije' vremenske prilike - bit će sunčanije, vrlo toplo, poneki dan i vruće, uz lokalne, većinom poslijepodnevne pljuskove, koji će biti češći na kopnu.

Pretjerane vrućine, uz više dana s najvišom dnevnom temperaturom zraka višom od 35°C, vrlo vjerojatno neće biti ni u nastavku mjeseca. No, unatoč tomu, odstupanje srednje mjesečne temperature zraka vjerojatno će biti pozitivno.

Oborine će pak vrlo vjerojatno biti manje nego u srpnju, što i nije teško - i po količini, i po broju dana s kišom, osobito na moru, gdje će prevladavati sunčano, uz tek vrlo rijetke neverine. No, riječ ''nestabilno'' u prognozama za unutrašnjost i dalje će biti često u upotrebi, posebice u sljedećem tjednu", stoji u priopćenju Državnog hidrometeorološkog zavoda Republike Hrvatske.

I trenutačne dugoročne prognoze za jesen, ako to nešto nekome znači, pa i za prvu polovinu zime, daju pozitivno odstupanje od prosječne srednje sezonske temperature zraka, uz relativno veliku vjerojatnost ostvarivanja.

Prognoze oborine malo su manje pouzdane, ali i one upućuju na pozitivno odstupanje od prosječne sezonske količine, ponajprije na Jadranu. Valja nam se nadati da, ako već i bude viška kiše, ona neće padati tako često kao u srpnju.

Kopirati
Drag cursor here to close