Unosan biznis

Srbi zaradili milijune na Pokemonima

Sci-Tech / Flash | 28. 07. 2016. u 06:40 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kada je, prijee nekoliko godina, svijeetom odjeknula vest da lik iz Amerike prodaje jednoroga, svi su bili u čudu, no danas ovo nije nikakva novost.

Jer, već danima su stranice oglasa pune čudnih stvorenja zvanih Pokemoni, koji se prodaju i po cijeni od više stotina dolara. Pogađate, Srbima nije dugo trebalo da prihvate ovaj trend.

Igrica koja je zaludila svijet za manje od 20 dana izrodila je biznis ideju koja je prvo zaživjela u Americi, a onda se proširila i u drugim dijelovima sveta. Popularna stranica za prodaju Ebay puna je oglasa za prodaju naloga za "Pokemon Go" igricu i to sa već uhvaćenim Pokemonima na naprednim razinama. Drugim riječima, ako je nekome teško da ide ulicom i juri ova virtualna stvorenja, sada može kupiti čitav nalog na kojem je netko radio dva tjedna. 

Budući da je igrica potpuno besplatna, ova ideja je brzo zaživjela i u Srbiji, pa već postoje čitavi cjenovnici, prenosi RTVBN.

Cijene značajno variraju u zavisnosti od toga na kojoj je razini nalog i koliko su uznapredovali pokemoni. Tako za nalog koji je došao do 20. razine morate izdvojiti oko pedeset eura.

Postupak je jednostavan i podrazumijeva da kupac nakon što uplati novac dobije korisničko ime i šifru kupljenog naloga - nakon čega može pristupati igri sa tog naloga i nastaviti na razini za koju je platio. Nakon što smo kontaktirali jednog od brojnih prodavaca, koj je na 17. razini, rečeno nam je da su nalozi rasprodani.

''Dosta se ljudi javlja, ali ostavi kontakt pa ću ti se javiti kad ponovo dođemo do te razine. Cijeena je 20 eura'', rekao je dečko koji je objavio oglas na Facebooku.

Sudeći po broju oglasa, Pokemoni se dobro prodaju, ali je razlika u cijeeni u odnosu na Ameriku ogromna. Primjera radi, jedan Englez iz Manchestera je pre tri dana prodao svoj profil na 21. razini za impresivnih 1.500 eura na Ebayu, dok se u Hrvatskoj za tu razinu plaća oko 90 eura, sudeći po oglasima. 

Nintendo je upozorio sve svoje korisnike da je korištenje njihovih naloga u komercijalne svrhe zabranjeno, pa sada svakome tko proda ili kupi naklog prijeti dugoročni ban.


Akcije kompanije Nintendo koja je lansirala igricu "Pokemon Go" kupilo je oko 50 Srba za pola milijuna eura. Na taj uložen novac oni su zaradili još najmanje toliko, jer su već prvog dana nakon lansiranja igrice akcije ove kompanije skočile za 25 posto.

Kopirati
Drag cursor here to close