Odlično mi je u Mostaru

Splitska studentica u Mostaru: Ovdje sam sretna, opuštena i zadovoljna

Sci-Tech / Flash | 22. 05. 2015. u 06:29 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Splitski studenti, kao i oni iz splitskog zaleđa sve više odlaze u Zadar, Zagreb, Mostar, Rijeku i Osijek na studij, a "izbjegavaju" Split. Razlog tome može biti odlazak od kuće, državna matura, loš rezultat prijemnog ispita i slično.

Neki od njih uspiju završiti studij u roku, prolongiraju godinu-dvije-tri, ali na žalost roditelja mnogi ne završe studij i neslavno se vrate doma. Nije isključen slučaj ni prebacivanja s jednog studija na drugi, jer i sami znamo da dosta puta na naše odluke utječu i mišljenja naših bližnjih stoga odabiremo ponekad i "krivi" izbor, mada nitko nije imao zlu namjeru.

Splitska studentica Marija Čizmić koja studira na mostarskom Sveučilištu govorila je za Dalmacijanews.hr o tome kako živi u Mostaru.

''Iz Zadvarja sam, a studiram u Mostaru na Filozofskom fakultetu, smjer novinarstvo i na 4. sam godini. Odlično mi je u Mostaru, mentalitet i klima su jako slični našim tako da mi nije bilo teško se uklopiti. U Splitu sam prvotno upisala studij, ali nisam bila zadovoljna, stoga sam upisala u Mostaru.

Moja odluka je bila otići u Mostar, a roditelji su u početku bili skeptični i kao i većina, puni predrasuda, ali promijenili su mišljenje nakon što su vidjeli da sam sretna, opuštena i zadovoljna. Stanovi u Mostaru su jeftiniji nego kod nas, što se tiče hrane i pića u trgovinama i nema neke velike razlike.

Cijene pića po klubovima i kafićima znatno su povoljnije nego u Hrvatskoj. Također, taksiji su jako povoljni i pristupačni, a Mostar nije velik grad koliko ima studenata, zato je i jeftinije korištenje usluga taksija.

Do sada sam promijenila nekoliko stanova, te u globalu stanovi nisu skupi. Problem je u tome što su mnogi stanovi precijenjeni obzirom na lokaciju i još više, jako lošu opremljenost i izgradnju. Mogu se naći puno bolji i opremljeniji stanovi, ali su znatno skuplji.

Ne hranim se u menzi, radije sebi spremim obrok i izbjegavam gužve koje znaju nastati u menzama. Doma idem otprilike svako 3 tjedna za vikend, a nekad i dulje ostanem, ovisi o obavezama na fakultetu'', rekla je Marija.

Kopirati
Drag cursor here to close