Orbita

Smirio se sjevernokorejski satelit

Sci-Tech / Flash | 09. 02. 2016. u 21:26 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Satelit koji je Sjeverna Koreja lansirala u subotu u orbitu stabilizirao se u svojoj putanji oko Zemlje, ali vjerojatno ne odašilje nikakv signal, rekli su američki izvori, a stručnjaci ocjenjuju da bi ta zemlja uskoro mogla početi prikupljati plutonij iz svog nukelarnog reaktora u Yongbyonu, piše Hina.

Satelit je početno gubio kontrolu no sada je na stabilnoj putanji, te je uspješniji od onoga lansiranog 2012. koji nije uspio postići stabilnu putanju, rekao je američki dužnosnik koji je želio ostati anoniman.

Drugi američki izvor rekao je kako se ne vjeruje da su bilo kakvi podaci slani nazad na Zemlju.

Stručnjaci su ocijenili da je raketa koju je Sjeverna Koreja lansirala u subotu zapravo ponavljanje uspjeha iz 2012. i da će vjerojatno trebati godine da razvije nuklearni projektil dugog dometa.

Južna Koreja procijenila je da je raketa imala potencijalni domet 12.000 kilometara, slično kao i raketa iz 2012.

Stručnjaci ipak procjenjuju da će nuklearni program Sjeverne Koreje i njezin raketni program i dalje biti prijetnja sigurnosti.

Direktor američke Središnje obavještajne agencije James Clapper rekao je ranije u utorak da bi Sjeverna Koreja, koja je izvela svoj četvrti nuklearni pokus početkom siječnja i lansirala dugometnu raketu u subotu, mogla za nekoliko tjedana početi prikupljati plutonij iz nuklearnog reaktora koji je ponovno stavila u pogon.

Sjeverna Koreja je koristila svoj reaktor u Yongbyonu kao izvor plutonija za svoje atomske bombe. Testirala je četvrti nuklearni uređaj 6. siječnja. U rujnu je objavila da je Yongbyon u funkciji i da radi na tome da poboljša "kvalitetu i kvantitetu" oružja koje bi mogla upotrijebiti protiv Sjedinjenih Država u "bilo koje" vrijeme.

Clapper je rekao da će nuklearni program Sjeverne Koreje i njezin raketni program "nastaviti biti ozbiljna prijetnja američkim interesima i sigurnosti u istočnoj Aziji u 2016. godini".

Vijeće sigurnosti UN-a uvelo je Sjevernoj Koreji sankcije zbog nuklearnih testova i lansiranja rakete dugog dometa iz 2006., zabranivši prodaju oružja i novčane transakcije kojima se može financirati vojni program.

No Sjeverna Koreja uspjela je to zaobići i nastaviti raketni program, koji vjerojatno ima za cilj razvoj interkontinentalnog balističkog projektila koji bi mogao zaprijetiti SAD-u. Za to joj, međutim, po nekim stručnjacima, treba još najmanje deset godina.

Kopirati
Drag cursor here to close