IPSM

Škola u Mostaru za djecu cijelog svijeta!

Sci-Tech / Flash | 20. 02. 2017. u 08:16 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Međunarodna osnovna škola Mostar osnovana je 2013. godine, da bi je nakon tri i pol godine poslovanja osnivači odlučili zatvoriti.

Na nagovor supruge, u cijelu priču se uključuje Šerif Ćosić, Mostarac koji je u to vrijeme živio i radio u Australiji, gdje je imao vlastiti posao i upošljavao oko 500 osoba. Upravo iz tog razloga, kako govori za Bljesak.info, nije mu bilo teško ući u problematiku s kojom su se susretali bivši vlasnici škole, te danas, s ponosom ističe, kako je svako drugo dijete iz njihove škole rođeno van granica ove zemlje.

''Zatvaranje škole je bio veliki šok kako za uposlenike tako i za roditelje i djecu. Na prijedlog i inzistiranje moje supruge Aide koja je bila i uposlenik te škole, radila je kao učiteljica, ja sam ušao u cijelu priču oko preuzimanja ali normalno pod nekim mojim uvjetima. Pregovori su počeli u ožujku 2016. a uspješno su okončani u srpnju iste godine. Suglasnost Ministarstva obrazovanja smo dobili u kolovozu, te smo počeli sa radom u rujnu'', govori za Bljesak.info Ćosić.


Na upit oko osnovnih razloga preuzimanja ove škole te njezinog funkcioniranja u Mostaru, Ćosić objašnjava kako je iz više razgovora s roditeljima i uposlenicima došao do zaključka da je ovakva institucija potrebna ovom gradu.

''Nakon brojnih razgovora s roditeljima i uposlenicima zaključio sam da je gradu u kojem sam se rodio i odrastao potrebna institucija kao što je ova škola. Tako danas s ponosom ističemo da je svako drugo dijete iz naše škole rođeno van granica ove zemlje što znači da imamo djecu iz svih krajeva svijeta. SAD, Kina, Singapor, Španjolska, Hrvatska, Srbija, Engleska…, a za iduću školsku godinu imamo dosta veliko zanimanje i učenika koji dolaze iz Australije, Japana,Turske, pa čak ćemo imati jedno dijete sa Novog Zelanda'', govori vlasnik Međunarodne osnovne škole Mostar.

Što se tiče nastave, rad je baziran po planu i programu Ministarstva obrazovanja, a obzirom da škola nudi i cjelodnevni boravak, gdje djeca imaju i redovne zdrave obroke, postoji i nastava na engleskom jeziku.

''Jako je bitno naglasiti suvremene metode i individualni pristup učeniku, gdje uz najnoviju tehnologiju (pametne ploče, računala itd.) te stručan rad naših uposlenika, djeca daju izuzetne rezultate. Koristeći suvremene metode roditelji su u mogućnosti pratiti rad svog djeteta svakodnevno, pa čak i tijekom nastave, što je jako važno u cjelokupnom obrazovnom procesu, gdje dolazi do izražaja sinergija roditelja, učenika i uposlenika'', ističe Ćosić.

Obzirom da su uspostavili kontakte i suradnju sa više obrazovnih institucija iz inozemstva, planiraju i proširenje škole a i zbog same činjenice da je veliko zanimanje za upis u planu je i izgradnja vlastitog objekta za potrebe škole te pokretanje predškolske ustanove. Trenutno upošljavaju osam osoba, a nadaju se kako će od iduće školske godine sa biroa za zapošljavanje uposliti još nekoliko osoba.

''Škola je specifična po mnogo čemu ali bih izdvojio jednu stvar a to je timski rad svih uposlenika. Mi smo u stvari jedna malo veća obitelj gdje se međusobno uvažavamo i pomažemo. Najveći ponos škole, uz učenike koji su za relativno kratko vrijeme naučili komunicirati na Engleskom jeziku, jesu naši dragi roditelje bez kojih ova priča ne bi imala smisla. Jako su dobro organizirani i tu dolazi do izražaja ta neka bliskost i sinergija svih nas, što smo mi i dokazali kroz razne humanitarne aktivnosti'', govori Ćosić te poziva sve one koji razmišljaju gdje upisati dijete, da ih posjete u Mostaru u prostorijama škole na Španjolskom trgu.

International Primary School of Mostar

Kopirati
Drag cursor here to close