Prije roka

Sirijska postrojenja za proizvodnju kemijskog oružja neupotrebljiva

Sci-Tech / Flash | 31. 10. 2013. u 12:01 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Postrojenja za proizvodnju kemijskog oružja u Siriji postala su neupotrebljiva prije roka, odnosno prije 1. studenog, izjavio je jedan izvor iz Organizacije za uništenje sirijskog kemijskog oružja (OPCW).

"Sirija je učinila neupotrebljivim svoja postrojenja za proizvodnju kemijskog oružja kao i svoje kemijsko oružje", kazao je ovaj izvor koji je želio ostati anoniman, prije službenog priopćenja OPCW-a.

Sirija je postupila prema odluci izvršnog odbora OPCW-a koji joj je naložio da što je moguće brže pristupi ovom "funkcionalnom uništavanju i ne kasnije od 1. studenog 2013.", naglasio je ovaj izvor.

Zemlja je 24. listopada predala opći program za uništavanje, koji je omogućio da se izrade planovi o "sistematskom, integralnom i provjerenom uništavanju" kemijskog oružja.

Ovaj program će razmoriti izvršni odbor OPCW-a koji treba da se sastane 5. studenog i koji će upotrijebiti ovaj dokument kako bi do 15. studenog utvrdio različite datume za konačno uništenje sirijskog kemijskog arsenala.

Organizacija, koja je početkom listopada dobila Nobelovu nagradu za mir, zadužena je za superviziju uništavanja sirijskog kemijskog arsenala na osnovu povijesne rezolucije Ujedinjenih naroda.

Rezolucija 2118 naređuje uništenje sirijskog kemijskog oružja do polovine 2014. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close