2. i 3. prosinca 2016.

Simpozij ''Rudarstvo, metalurgija i geonaslijeđe Kreševa, Kiseljaka i Fojnice''

Sci-Tech / Flash | 22. 11. 2016. u 12:42 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Simpozij ''Rudarstvo, metalurgija i geonaslijeđe Kreševa, Kiseljaka i Fojnice'' održat će se 2. i 3. prosinca 2016. godine u ''Napretkovom'' domu u Kreševu.

Organizatori Simpozija su Općina Kreševo i Zavičajna udruga ''Kreševski citrin''.

Prema najavi organizatora cilj skupa je osvijetliti rudarstvo, metalurgiju i geonaslijeđe na području općina Kreševo, Fojnica i Kiseljak od pretpovijesti do danas kroz nove podatke i priloge o rudarskoj i metalurškoj tehnologiji, rasprostranjenosti i eksploataciji ruda, trgovini rudama i proizvodima nastalim od njih.

Govorit će se o ulozi rudarstva i metalurgije u razvoju pojedinih naselja, zakonskim okvirima, narodnim predajama vezanim za rudarstvo i metalurgiju, toponomastici koja se odnosi na taj segment, arheološkim istraživanjima vezanim za metalurgiju i rudarstvo, o novim saznanjima vezanim za geologiju i geonaslijeđe ovih prostora itd.

Na Simpoziju će sudjelovati 17 autora.

Osim izlaganja, posjetitelji će imati prigodu posjetiti Izložbu maketa rudarskih, topioničarskih I kovačkih maketa Ante Buzuka, Zbirku minerala, ruda i kristala Zavičajne udruge ''Kreševski citrin'' kao i posjetiti Muzej Franjevačkog samostana u Kreševu.

Raspored izlaganja i program:

 

Kopirati
Drag cursor here to close