Borba za tržište

Samsung: Vrijeme je za radikalne promjene

Sci-Tech / Flash | 29. 01. 2015. u 15:09 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon nekoliko godina potpune dominacije na tržištu pametnih telefona, prošla je godina bila iznimno loša za Samsung, što su potvrdili i rezultati za posljednji kvartal prošle godine u kojem je zabilježen pad profita od 36 posto i 11-postotni pad prihoda.

Tijekom tog razdoblja njihov najveći konkurent na ovom tržištu Apple zabilježio je fantastične rezultate – uz profit od nevjerojatnih 18 milijardi dolara, prodali su čak 74,5 milijuna telefona (službenih informacija o broju prodanih Samsungovih telefona u ovom razdoblju nema, no neki analitičari vjeruju da je i ova kompanija prodala otprilike 74,5 milijuna smartphonea).

Iako Samsung i dalje prodaje veliki broj telefona i ostvaruje veliki profit, tržišni analitičari i novinari smatraju kako u ovoj kompaniji trebaju što prije početi s nekim promjenama i inovacijama jer im u suprotnom prijete veliki problemi (dosta se sjetiti Nokije koja je godinama dominirala tržištem mobilnih telefona, da bi se nekoliko godina nakon toga njen udio na tržištu smanjio na zanemariv postotak) pa tako na The Vergu kažu da je '2015. kritična godina za Samsungovu mobilni diviziju', dok analitičar Technalysis Research Bob O'Donnell kaže kako ova kompanija mora početi s nekim radikalnim promjenama ili akvizicijama (spomenuo je npr. kupovinu Netflixa) kako bi ostali konkurentni na ovom tržištu, piše Zimo.co.

U suprotnom, smatra O'Donnell, prijeti im opasnost da postanu 'samo još jedna kompanija koja prodaje telefone koji rade na Androidu'.

Da su potrebne velike promjene slaže se i Neil Shah iz Counterpoint Researcha koji vjeruje da je ključ za uspjeh u budućnosti fokusiranje na softver, servise i sadržaj – što je, prema njemu, velika prednost Applea u odnosu na ovu južnokorejsku kompaniju.

Još jedan od načina na koji bi Samsung mogao preokrenuti svoje poslovanje jest i fokusiranje na manji broj pametnih telefona – npr. Apple i Xiaomi imaju jako mali broj modela koji se odlično prodaju, dok Samsung u ponudi ima (pre)veliki broj modela smartphonea, zbog čega se ne mogu fokusirati samo na nekoliko vrhunskih mobilnih uređaja.

Kopirati
Drag cursor here to close