Zemljama s Bliskog istoka

SAD zabranile putnicima iz osam zemalja da u avione unose elektronske uređaje

Sci-Tech / Flash | 21. 03. 2017. u 07:47 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

SAD su zabranile unošenje elektronske opreme u avione putnicima koji dolaze iz osam zemalja, uglavnom s Bliskog istoka i sjevernoafričkih zemalja.

Izvor iz američke vlade je za BBC rekao da se ova mjera odnosi na devet aviokompanija koje polijeću sa 10 aerodroma u inozemstvu. Američki mediji javljaju da je naređenje rezultat informacija koje su prikupili obavještajci.

Putnicima je zabranjeno u avion unositi elektronske uređaje poput laptopa, tablet kompjutera, kamera, DVD playera i elektronskih igrica, ali ne i mobitela, prenosi Klix.ba.

Aerodromi s kojih putnici ne smiju unositi spomenute uređaje su: Queen Alia International (Jordan), Cairo International Airport (Egipat), Ataturk Airport (Istanbul), King Abdulaziz International (Saudijska Arabija), King Khalid International (Saudijska Arabija), Kuwait International Airport (Kuvajt), Mohammed V International (Maroko), Hamad International (Doha, Katar), Dubai International (Ujedinjeni Arapski Emirati) i Abu Dhabi International (Ujedinjeni Arapski Emirati).

Inače, u veljači prošle godine je avion kompanije Daallo oštećen u eksploziji koja se dogodila nedugo nakon polijetanja iz Mogadishua, glavnog grada Somalije. Istražitelji su rekli da je iz aviona ispao putnik koji je nosio laptop-bombu. Ipak, pilot je uspio sigurno spustiti avion, a bombaš je bio jedina žrtva. Da je kojim slučajem avion dosegao visinu krstarenja, sigurno bi bio uništen.

Islamistička militantna grupa Al Shabab, koja je povezana s Al Kaidom, preuzela je odgovornost za ovaj napad, a američke špijune sada brine mogućnost novih napada.

 

Kopirati
Drag cursor here to close