Filozofski fakultet

Ryan Kennedy održao predavanje mostarskim studentima

Sci-Tech / Flash | 22. 03. 2017. u 14:47 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru održano je predavanje prof. dr. Ryana Kennedyja o temi „Parables of the Big Data“ odnosno o velikim podatkovnim sustavima.

Predavanje je započeto tezom da se svako današnje korištenje podataka akumulira: bilo koje objave na društvenim mrežama, telefonski pozivi i bilo kakvi digitalni tragovi koji se mogu iskoristiti za daljnja istraživanja.

Profesor Kennedy je kao jedan od primjera naveo Twitter s kojeg se mogu iskoristiti podatci kako bi predvidjeli mogućeg pobjednika nekih izbora. Skupljaju se sve objave korisnika koje se poslije analiziraju i pomažu u daljnjem istraživanju. Profesor je napomenuo kako treba biti pažljiv u korištenju podataka jer ponekad mogu dovesti do pogrešnog zaključka, priopćeno je.

„Postoji puno prilika za izvođenje jedinstvenoga istraživanja koristeći velike podatkovne sustave, ali tu su i određeni problemi u ovom sustavu kojih ljudi trebaju biti svjesni prije nego što počnu s istraživanjem“, kazao je Kennedy.

Profesor Kennedy predavač je na Odsjeku političkih znanosti Sveučilišta Houston, utemeljitelj i direktor Centra za međunarodne i komparativne studije Sveučilišta Houston i istraživač Hobby Centra za javnu politiku Sveučilišta Houston, a s kolegama na Harvard Kennedy School trenutno radi na knjizi o temi Parables of the Big Data Age.

Kopirati
Drag cursor here to close