Amerikanci optužuju

Ruski hakeri 'upali' u električni sustav SAD-a

Sci-Tech / Flash | 31. 12. 2016. u 09:35 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šifra povezana sa ruskim hakerskim napadima otkrivena je u Vermontu, i može ukazati na ranjivost američkog električnog sustava, piše danas Washington post, a prenosi AFP.

Šifra otkrivena u sustavu te sjeveroistočne američke države nije poremetila rad sustava, priopćili su dužnosnici SAD-a i dodali da je šifra poznata pod nazivom "Grizlijeva stepa".

O tom otkriću obaviještena je vlada, a to se dogodilo zahvaljujući pronalasku virusa u laptopu koji nije bio direktno povezan sa električnim sustavom, zbog čega je izoliran. Kako se navodi, dužnosnici još nisu otkrili zašto su Rusi napali baš taj sustav, ali moguće je da se radi o probi kojom su Rusi htjeli provjeriti koliko mogu prodrjeti dalje u druge sustave, prenose Nezavisne novine.

U prosincu 2015. zapadna Ukrajina je ostala bez struje zahvaljujući cyber napadu, za koji su okrivljeni Rusi, a u ovotjednom izvještaju američkih vlasti je navedeno da su ruske obavještajne agencije u prethodne dvije godine "gađale" mailove demokrata virusima što se nastavilo i tijekom predsjedničkih izbora u studenom.

Podsjetimo, dan nakon što je Obama naredio protjerivanje ruskih diplomata radi navodne umiješanosti u izbore u SAD-u, Putin je mnoge iznenadio jer nije uzvratio istom mjerom. Rekao je da Rusija neće sebi dozvoliti spuštanje na tu razinu. Čak je pozvao djecu američkih diplomata na proslavu Nove godine u Kremlju.

Putin je također jasno dao do znanja da bi mogao narediti daljnje odgovore, ovisno o tome koje će korake poduzeti Trump kad 20. siječnja preuzme predsjedanje SAD-om. Jučer je Trump rekao da Amerikanci trebaju prijeći na bavljenje važnijim stvarima, piše AFP.

Kopirati
Drag cursor here to close