Meteorit

Rupa u Nikaragvi (p)ostaje misterija

Sci-Tech / Znanost | 09. 09. 2014. u 09:29 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stručnjaci američke Agencije za istraživanje svemira NASA sumnjaju u tvrdnju Vlade Nikaragve da je ono što je u toj zemlji napravilo dubok krater uz glasnu eksploziju bio meteorit.

NASA je priopćila da se, s jedne strane, meteorit ne može otpisati kao uzrok, ali i da treba uzeti u obzir da nitko kod glavnog grada Manague nije video užarenu loptu koja osvjetljava noćno nebo, što je prizor neposredno prije udara meteora u tlo.

To ukazuje da je krater vjerojatno napravilo nešto drugo.

Na fotografijama snimljenim u šumovitoj oblasti kod međunarodnog aerodroma Manague vidi se krater širok 12 metara. NASA procjenjuje da je toliki krater mogla napraviti energija detonacije čak jedne tone eksploziva TNT-a.

Američka svemirska agencija je ocijenila da bi meteorit, koji bi mogao tako nešto napraviti, morao pri prolasku kroz atmosferu stvoriti vatrenu loptu nadaleko vidljivu.

Ali, nitko to nije vidio u Managui gdje živi 1,5 milijuna ljudi.

''Da bi nešto napravilo ovako veliku rupu u tlu moralo bi se vidjeti na nebu kao vrlo svijetla vatrena lopta. A ništa slično nije prijavljeno, te sam veoma skeptičan'', rekao je Bill Cooke, šef odjela za meteorite u NASA.

U izvještajima se za sada ne spominje da su u krateru nađeni bilo kakvi komadi meteorita.

Bill Cooke iz NASA-e kaže da se za nikaragvanski krater mogu ponuditi druga objašnjenja, pa i ona da "netko tamo diže stvari u zrak".

Kopirati
Drag cursor here to close