5-8. svibanj 2017.

Regionalno inženjersko natjecanje „EBEC Balkan“ prvi put u Mostaru

Sci-Tech / Flash | 02. 05. 2017. u 06:08 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tehnički klub Univerziteta „Džemal Bijedić” - BEST Mostar organizira regionalno inženjersko natjecanje „EBEC Balkan” koje će se održati u Mostaru od 5. do 8. svibnja 2017. godine. Pored lokalne runde, koja je održana u ožujku, Mostar ima čast da bude domaćin i regionalne runde po prvi put otkad se održava EBEC, priopćeno je.

EBEC Balkan organiziraju lokalne BEST grupe iz Beograda, Novog Sada, Niša, Skoplja, Mostara i Podgorice. Okuplja 48 natjecatelja, pobjednike lokalnih rundi iz navedenih gradova.

Samo natjecanje je podijeljeno u dvije kategorije: Case Study i Team Design. Team design je jedno od najpopularnijih i najkreativnijih kategorija studentskih natjecanja i podrazumijeva rješavanje određenog inženjerskog problema konstruiranjem fizičke sprave koja vrši zadatu funkciju kao što su dizalica, katapult i letjelica. S limitiranim resursima i vremenom studenti treba da koriste svoje znanje i da u timu od četiri sudionika konstruiraju traženu spravu. Napravljeni stroj testiraju pred publikom i stručnim žirijem.

Case study je druga kategorija natjecanja. Sudionici imaju zadatak da riješe tehničko menadžerski problem koji je stvaran ili čest korporativni problem. Sudionici treba da predvide skup rješenja koji će istaknuti njihovo poznavanje problema, kao i tehnika za rješavanje takvog problema. U Case study-u sudionici imaju mogućnost da pokažu svoje znanje, iskustvo, originalnost i da istaknu retoričke sposobnosti.

European BEST Engineering Competition - EBEC je projekt Udruženja Studenata Tehnike Europe BEST, neprofitne i apolitičke organizacije koja povezuje studente i osigurava njihovu suradnju, edukaciju i razmjenu. Lokalne BEST grupe postoje na 94 sveučilišta u 32 države, a vodi ih preko 3.500 članova. Cilj natjecanja je da okupi najbolje studente inženjerskih znanosti u Europi. Gotovo četiri tisuće studenata je imalo priliku da bude dio lokalnih rundi, preko pet stotina nastavlja natjecanje na regionalnoj, a sto najboljih će se susresti u finalnom dijelu u Brnu.

Organiziranjem inženjerskih natjecanja, BEST Mostar teži ostvarenju jednog od osnovnih ciljeva svog djelovanja, a to je obogaćivanje procesa obrazovanja mladih inženjera i razvijanje njihovih potencijala.

Kopirati
Drag cursor here to close