Modernizacija

Reforma zdravstva u HNŽ-u: Stiže elektronski karton

Sci-Tech / Flash | 30. 01. 2017. u 14:21 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Današnjim sastankom ministra zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ-a Gorana Opsenice i direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) HNŽ-a Rade Bošnjaka s predstavnicima svih ugovornih bolnica i domova zdravlja u toj županiji, ZZO je započeo realizaciju Strategije za provedbu reforme zdravstva Hercegovačko – neretvanske županije za period 2017. – 2020. godina, priopćeno je iz tog zavoda.

Na početku sastanka nazočne je pozdravio ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi Goran Opsenica upoznavši ih s usvojenom Strategijom, koja se temelji na pet strateških ciljeva, i današnjim sastankom upriličenim poradi realizacije određenih segmenata drugog strateškog cilja tj. daljnjeg razvoja Integriranog zdravstvenog informacijskog sustava (IZIS) kojim je, između ostalog, planirana i implementacija Centralnog laboratorijsko – biokemijskog sustava i uspostava županijskog PACS DATA centra.

''Aktivnosti koje su pred nama jedino i isključivo možemo raditi partnerski, drugačije nije moguće. Ovo Zavod sam ne može napraviti, ovdje je potrebno partnerstvo i na partnerstvo vas pozivam koje će osigurati veće zadovoljstvo osiguranika, pojednostaviti pristup zdravstvenoj zaštiti, olakšati rad i povećati zadovoljstvo zdravstvenih djelatnika, racionalizirati potrošnju u zdravstvu i, u konačnici, rezultirati kvalitetnom Integriranom zdravstvenom zaštitom'', kazao je u svom obraćanju direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ-a Rade Bošnjak.

Implementacija Centralnog laboratorijsko – biokemijskog sustava, kako je naglašeno, značajno će utjecati na zadovoljstvo osiguranika koji, nakon davanja uzorka za analizu, neće morati dolaziti po nalaze već će isti, njihovom liječniku, biti dostupni u elektronskom kartonu (e-karton).

Istaknuto je i kako će se uspostavom županijskog PACS DATA Centra (Picture Archiving and Communication system) stvoriti uvjeti za uvezivanje svih domova zdravlja i bolnica u toj županiji što će rezultirati uvezanošću zdravstvenih podataka, olakšanim pristupom zdravstvenoj zaštiti, prelaskom na digitalno poslovanje radioloških službi, vertikalnom i horizontalnom povezanošću distribucije radioloških slika i nalaza te smanjenjem troškova poslovanja zdravstvenih ustanova kroz prestanak printanja radioloških filmova. Povećat će se zadovoljstvo osiguranika jer osiguranici više neće morati dolaziti po RTG snimke i nositi ih odgovarajućim liječnicima već će snimci, u elektronskom obliku, biti dostupni liječnicima.

Prezentirane aktivnosti podržane su od predstavnika zdravstvenih ustanova, posebice onih koji dolaze iz domova zdravlja koji su više udaljeni od bolnica jer će uvezivanjem laboratorija i radiologije na području HNŽ-a osiguranici mnogo lakše, uz manje troškove i izdvojeno vrijeme, obavljati potrebne pretrage, a liječnici će imati sve podatke o svim napravljenim pretragama za svakog svog osiguranika, navodi se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close