Razvijaju se vojne strategije za upotrebu elektroničkih torpeda i kompjuterskih virusa
cyber sigurnost
OBJAVA: Subota, 25. lipnja 2016. 19:08
IZVOR: Dnevnik.hr
AUTOR: M.M.
Razvijaju se vojne strategije za upotrebu elektroničkih torpeda i kompjuterskih virusa
0

Stručnjak za cyber sigurnost Greg Austin tvrdi da će cyber tehnologije redefinirati rat i politiku prvenstveno diljem istočne Azije, područja na kojem se odvija sraz Kine i SAD-a.

Greg Austin koji predaje cyber sigurnost, strategiju i diplomaciju na Australskom Centru za cyber sigurnost upozorava da će najmoćnija sila u cyber srazu biti Kina. Do sljedećeg desetljeća, kineske sposobnosti cyber ratovanja mogle bi promijeniti stratešku ravnotežu u Aziji, potičući potencijalnu opasnost sve većih tenzija u Južnom kineskom moru.

Kazao je da najveća prijetnja miru u toj regiji tek dolazi.

''Danas se Kina bori za integraciju cyber oružja u svoje vojne strategije. Do 2030., Kina će biti potpuno osposobljena za cyber ratovanje protiv Tajvana'', kaže Austin.

''To će promijeniti stratešku ravnotežu na zapadnom Pacifiku više nego išta što se trenutačno događa u okruženju koraljnog grebena u Južnom kineskom moru'', dodao je Austin.

Ratovanje na području istočne Azije mogla bi se sada opisati kao 'cyber-omogućeno', ali to bi se moglo promijeniti veoma brzo, prenosi Dnevnik.hr.

''Nakon 2030. ratovanje će postati 'cyber dominantno' i Australija će morati izgraditi sustave koji mogu preživjeti u tom okruženju elektroničkih torpeda i kompjuterskih virusa'', upozorio je.

S obzirom na sve jače globalne cyber prijetnje, vitalno je važno, ne samo za zemlje u okruženju Južnog kineskog mora, da države intenzivno rade na jačanju svoje cyber sigurnosti.

Kritičnim oružanim sustavima većinom se upravlja putem cyber mreže, što ih čini cyber ranjivima.

''Prioritetni izazov je cyber sigurnost. Južno kinesko more neće biti mjesto na kojem će kolidirati strateški interesi Kine I SAD-a. Umjesto toga, to će se odvijati u cyber prostoru'', zaključuje Austin.

Iako SAD već ulaže u cyber sposobnosti svoje vojske više od Pekinga, do 2030, prema predikcijama Austina, kineske vojne sposobnosti izgledat će drastično drugačije nego danas.

SAD, napominje stručnjak, neće dozvoliti da Tajvan padne pod utjecaj Kine, jer bi to Kinu još dodatno ojačalo.

Komentari (0)
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, Bljesak.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.
 :)
 :(
 :P
 :D
 :O
 ;)
 8)
 8|
 ]:(
 :\
 :|(
 3:)
 O:)
 :-*
Ovaj članak mogu komentirati samo registrirani korisnici. Molimo prijavite se za komentiranje. Prijavu možete izvršiti i preko Facebook i Google servisa.
Molimo popunite polja i pošaljite komentar.