PTSP bi se uskoro mogao otkriti krvnim pretragama
Genetske promjene
OBJAVA: Utorak, 5. rujna 2017. 11:03
IZVOR: Fena
AUTOR: Sa.M.
PTSP bi se uskoro mogao otkriti krvnim pretragama
0

Znanstvenici sa Sveučilišta u Maastrichtu u Nizozemskoj su u svojim istraživanjima otkrili genetske promjene kod vojnika koji su se vratili iz Afganistana.

Uskoro bi se PTSP (posttraumatski stresni poremećaj) mogao dijagnosticirati jednostavnim krvnim pretragama, prenose mediji.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Maastrichtu u Nizozemskoj su u svojim istraživanjima otkrili genetske promjene kod vojnika koji su se vratili iz Afganistana.

Naime, znanstvenici su pronašli promjene u mikroRNK molekulama koje reguliraju aktivnost gena za razliku od DNK koje pišu genetske kodove za razne funkcije u tijelu.

U istraživanju je sudjelovalo osam veterana kood kojih su pronađene razlike u 40 mikroRNK u usporedbi s vojnicima koji nisu sudjelovali u borbama. Kod tih vojnika su pronađene razlike u samo 27 molekula. MikroRNK može cirkulirati po ljudskom tijelu i može se otkriti u krvi. To znači da bi pretraga krvi mogla otkriti abnormalnosti.

PTSP može nastati zbog zastrašujućih ili stresnih događaja koji mogu uzrokovati nesanicu, noćne more, depresiju ili osjećaj krivnje. Sve do sada se dijagnosticirao nakon što bi sami bolesnici prijavili svoje simptome. Mnogim ljudima je to bilo jako teško, posebno kada se radilo o pripadnicima vojske.

Voditelj studije dr. Laurence de Nijs kaže kako većina negativnih iskustava ne ostavlja negativne psihološke posljedice.

''Međutim, ljudi koji dožive strašan stres ili traumu, ne mogu ih se lako riješiti. Zbog toga nastaje PTSP'', dodao je.

PTSP se ne javlja samo kod vojnika, već se može razviti i zbog spolnog zlostavljanja, prometnih nesreća ili terorističkih napada. On se može pojaviti tjednima, mjesecima pa čak i godinama nakon traumatskog događaja.

PTSP pogađa 1 od 3 osobe koje su doživjele traumu, ali znanstvenici još uvijek ne mogu utvrditi zašto se kod nekih osoba PTSP pojavljuje, a kod nekih ne. Ono zbog čega je važno što ranije prepoznati i početi liječiti ovaj poremećaj jest činjenica da osobe koje pate od PTSP-a često počine samoubojstvo jer ne vide izlaz iz svoje situacije.

Komentari (0)
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, Bljesak.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.
 :)
 :(
 :P
 :D
 :O
 ;)
 8)
 8|
 ]:(
 :\
 :|(
 3:)
 O:)
 :-*
Ovaj članak mogu komentirati samo registrirani korisnici. Molimo prijavite se za komentiranje. Prijavu možete izvršiti i preko Facebook i Google servisa.
Molimo popunite polja i pošaljite komentar.