Sarajevska županija

Prvostupnici više ne mogu raditi u školama

Sci-Tech / Flash | 18. 05. 2017. u 06:11 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Samo sedam dana nakon što je Skupština SŽ-a usvojila izmjene Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju i srednjem odgoju i obrazovanju, reagirao je Sindikat tražeći nove hitne izmjene, doznaje Klix.ba.

Prema novom zakonu, osobe koje su završile samo prvi stupanj studija ne mogu se prijaviti na natječaje i raditi kao nastavni kadar. Izmjene koje se traže Po novom zakonu, razrednu i predmetnu nastavu u SŽ-u može izvoditi osoba sa završenim 2. ili 3. stupnjem bolonjskoga procesa.

To znači da osobe koje su završile samo 1. stupanj studija ne mogu raditi u nastavi. Zanimljivo je da osobe koje su završile 1. stupanj studija, a u školi su zaposlene na neodređeno, bez obzira na izmjene zakona, mogu ostati i nesmetano raditi u školi.

Drugim riječima, oni koji su već zaposleni na neodređeno s 1. stupnjem studija su sigurni, dok su oni koji trenutačno rade na određeno ili su nezaposleni u startu diskriminirani, odnosno onemogućeno im je prijaviti se na natječaj. “Imamo radnike koji rade nekoliko godina u školama s 1. stupnjem studija.

Svake godine prijavljuju se na natječaje, a s novim zakonom o obrazovanju, ako ostane na snazi, od rujna će im to biti onemogućeno”, kazao je za Klix.ba Saudin Sivro, predsjednik Sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja SŽ-a. Ono što predstavnici Sindikata još traže je zabrana političkog aktivizma ravnateljima škola.

Sindikat je premijeru SŽ-a i resornom ministru uputio zahtjev za hitne izmjene zakona, uz naglasak da budu usvojene najkasnije do 1. kolovoza 2017. kako bi se svi prosvjetni djelatnici mogli prijaviti na natječaje. Liječnički pregled U zakonu je navedeno i da je svaki djelatnik škole prije početka školske godine, u organizaciji škole, obvezan obaviti sistematski liječnički pregled u javnoj zdravstvenoj ustanovi i potvrdu o sistematskom pregledu dostaviti u školu.

U osnovnoj školi ne može se dopustiti bilo kakav angažman u nastavnom odnosno radnom procesu osobi za koju se odgovarajućom medicinskom procedurom utvrdi da je alkoholičar, ovisnik o psihotropnim supstancijama, kao i osobama koje boluju od zarazne ili duševne bolesti. Djelatnik za kojeg se pregledom utvrdi nešto od navedenoga bit će udaljen s posla i upućen na liječenje.

Kopirati
Drag cursor here to close