Valetina Terješkova

Prva žena u svemiru spremna na "put u jednom smjeru za Mars"

Sci-Tech / Flash | 07. 06. 2013. u 15:25 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruskinja Valetina Terješkova, prva žena u svemiru, rekla je u petak da je spremna krenuti na "put u jednom smjeru za Mars".

- Mars je moja omiljena planeta - rekla je ova 76-godišnjakinja na konferenciji za novinare u Zvjezdanom gradu izvan Moskve u kojem se nalazi centar za obuku astronauta.

Terješkova, koja je postala junakinja nacije kada je s 26 godina krenula u svemir davne 1963. godine, rekla je da je ona dio grupe koja proučava mogućnost odlaska na Crvenu planetu.

- No, upoznati smo s ljudskim ograničenjima. Ovo za nas ostaje san. Najvjerojatnije da će prvi let biti u jednom smjeru. Ali, ja sam spremna - rekla je Terješkova.

Let prve žene u svijetu - astronauta na kozmičkom brodu Vostok-6 po okolozemljinoj orbiti zajedno s letjelicom Vostok-5 kojim je pilotirao Valerij Bikov, trajao je dva dana, 22 sata i 50 minuta.

Za to vrijeme njen kozmički brod "Čajka" obletio je oko planete 48 puta, ali provedeni sati u svemiru za Terješkovu nisu bili najsretniji u njenom životu.

Let je bio veoma riskantan jer medicina nije raspolagala podacima o eventualnim posljedicama tog leta po ženski organizam. Kabinu Vostoka konstruktori su u međusobnom razgovoru nazivali "konzervom".

Ona je bila toliko tijesna da se astronaut u njoj, obučen u svemirsko odijelo, s mukom pomjerao.

Tri dana, koliko je mlada žena provela u takvim uvjetima u orbiti, bez obzira na specijalnu pripremu, po mišljenju mnogih stručnjaka, predstavljalo je pravi podvig.

Rusija će 16. lipnja proslaviti 50-godišnjicu povijesnog leta Terješkove.

Sovjetski astronaut Juri Gagarin postao je 1961. godine prva osoba koja je boravila u svemiru.

 

Kopirati
Drag cursor here to close