Prosvjetari će ostati bez posla zbog manjka učenika
Smanjen broj učenika
OBJAVA: Ponedjeljak, 17. srpnja 2017. 13:38
IZVOR: Fena
AUTOR: Sa.M.
Prosvjetari će ostati bez posla zbog manjka učenika
0

Zbog zatvaranja odjela prosvjetari u RS-u bi mogli ostati bez posla.

Predsjednici sindikata obrazovanja RS-a upozorili su danas na katastrofalnu demografsku sliku RS-a, kao i da bi zbog smanjenog broja đaka koji pohađaju nastavu u tom bh. entitetu jedan broj nastavnika mogao ostati bez posla.

Na osnovu administrativnih kriterija Ministarstva prosvjete RS-a, 89 područnih i osnovnih škola više ne ispunjava uslove za taj status i moglo bi doći do njihovog gašenja, jer nemaju dovoljno upisanih đaka.

Predsjednik Sindikata obrazovanja RS-a Dragan Gnjatić je podsjetio da je Zakonom o osnovnom obrazovanju definirano da je potrebno da osnovna škola ima najmanje upisanih 18 odjela da bi se smatrala funkcionalnom.

''U RS-u postoji određeni broj škola u kojima u ovoj školskoj godini nije upisan nijedan učenik'', istaknuo je Gnjatić na konferenciji za novinare u Banja Luci.

Da se RS iz godine u godinu suočava s negativnim prirodnim priraštajem, upozorio je i demograf Aleksandar Čavić, podsjetivši da je, po podacima iz 2015., taj bh. entitet ostao bez 5.700 stanovnika i da je od 64 lokalne zajednice samo Banja Luka imala pozitivan prirodni priraštaj i to na nivou statističke greške.

''Ako se ovako stanje nastavi sve rubne lokalne zajednice u sljedeće dvije godine ostat će bez stanovništva'', upozorio je Čavić.

Pozvao je na usvajanje pronatalitetne politike.

Komentari (0)
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, Bljesak.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.
 :)
 :(
 :P
 :D
 :O
 ;)
 8)
 8|
 ]:(
 :\
 :|(
 3:)
 O:)
 :-*
Ovaj članak mogu komentirati samo registrirani korisnici. Molimo prijavite se za komentiranje. Prijavu možete izvršiti i preko Facebook i Google servisa.
Molimo popunite polja i pošaljite komentar.