Povijest

Pronađeni ostaci osnivača Amerike

Sci-Tech / Flash | 30. 07. 2015. u 09:43 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Znanstvenici su identificirali ostatke četvorice muškaraca, utemeljitelja britanske kolonije Jamestown u američkoj saveznoj državi Virginiji, piše BBC u srijedu. Jamestown je bila prva uspješna britanska kolonija iz koje je niknula današnja Amerika.

Tijela su ekshumirana u studenom 2013., u kapelici u kojoj se Indijanka Pocahontas 1614. udala za kapetana Johna Rolfea. Trebale su dvije godine i najmodernija forenzička oprema za identifikaciju teško oštećenih tijela, javlja Hina.

Analiza je pokazala da pripadaju važnim osobama koje su živjele u Jamestownu između 1607. i 1610. kada je kolonija gotovo propala.

''Bilo je to vrijeme nestašice hrane, napada Indijanaca i bolesti'', rekao je James Horn iz muzeja u tome gradu. ''Ti su muškarci utemeljili koloniju i bili su ključni za preživljavanje prvih doseljenika'', dodao je.

Najvažniji od četvorice bio je kapetan Gabriel Archer koji je bio politički vođa kolonije i predvodnik prvih ekspedicija na rijeci James u potrazi za zlatom i srebrom. Poznato je da je bio smrtni neprijatelj kapetana Johna Smitha, jednog od najpoznatijih doseljenika kojeg je nekoliko puta bezuspješno pokušao eliminirati.

Sir Ferdinando Wainman stigao je u Jamestown u ekspediciji lorda De la Warra, koji je u Ameriku došao 1610. sa svježim namirnicama pa je zaslužan za to što kolonija nije napuštena. Bio je vojnik, zadužen za obranu zajednice.

Wainmanov rođak, kapetan William West stigao je istim brodom i Indijanci su ga ubili blizu današnjeg Richmonda. Četvrti muškarac, svećenik Robert Hunt, bio je prvi anglikanski svećenik u Americi i stigao je u prvoj ekspediciji 1607.

Ostaci njihovih tijela prebačeni su na daljnju analizu u Nacionalni prirodoslovni muzej Smithsonian. Kapelica u kojoj se obavljaju iskapanja samo je dio naselja koje je u kasnijim povijesnim previranjima značajno oštećeno. Crkva iz 1608. gotovo je uništena prilikom gradnje utvrda tijekom Američkog građanskog rata.

Stručnjaci kažu da će trebati još godine istraživanja, a genetička analiza mogla bi dovesti i do otkrivanja živih nasljednika prvih doseljenika u Ameriku, navodi BBC.

Kopirati
Drag cursor here to close