Osobito kod žena

Proljetne alergije povezane sa samoubojstvima

Sci-Tech / Flash | 29. 04. 2017. u 20:05 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izgleda da pelud koja izaziva upale može voditi fatalnom, impulzivnom ponašanju uvjereni su pojedini znanstvenici, piše The Atlantic. Desetljećima se već primjećuje da su samoubojstva puno češća u proljeće i u rano ljeto nego u drugo doba godine.

Psihijatar Teodor Postolache, profesor na Sveučilištu Maryland koji se od početka svoje liječničke karijere bavi ovim trendom samoubojstava, vjeruje da je otkrio kuriozan link između godišnjih doba i samoozlijeđivanja, a to su peludne alergije, piše Telegram.hr.

Stope samoubojstava kod žena

2005. godine dr. Postolache i njegovi suradnici utvrdili su da se stope samoubojstava među mladim ženama udvostručuju tijekom najjače sezone peluda, a stopa među starijim ženama povećana je više od četiri puta. Prošle su godine, znanstvenici u Teksasu, došli do sličnog zaključka, pokušaji samoubojstava kod žena rasli su kako je količina peluda u zraku bila veća.

A prošloga je mjeseca, istraživanje objavljeno u Enviromental Research, utvrdilo da povećani pelud u zraku povećava rizik samoubojstava kod žena u Tokiju, pa se čini da se ovaj mračni trend može primijeniti na ljude neovisno o kulturama.

Veza između alergija i agresije

“Mislim da ovi podaci ukazuju na to postoji čvrsta veza između alergijskog rinitisa i mentalnog zdravlja”, kaže i psiholog Christopher Lowry, profesor na Sveučilištu Denver. Neke su studije profesora Postolacha našle vezu između simptoma alergije, agresije i smetnji raspoloženja. Ali veza ne nastaje jedino zbog alergije. Izgleda da se javlja zbog reakcije na upalni lanac koje alergeni izazivaju u tijelu.

Nekoliko je načina na koji ozbiljna reakcija na alergene u zraku može utjecati na nečiji rizik od samoubojstva. Kada pelud iz zraka dolazi u kontakt sa imunološkim stanicama u nosu, stanice otpuštaju citokine, molekule koje stanice koriste za međusobnu komunikaciju. Dr Postolache vjeruje da citokini mogu iz nosa prodrijeti u mozak.

Za sve su odgovorni citokini

Tamo, mogu poremetiti delikatnu mozgovnu tekućinu, mijenjajući ravnotežu kemikalija od kojih se dobro osjećamo u toksične koje izazvaju tjeskobu i impulsivno ponašanje. Osim na nos, citokini mogu utjecati na mozak putujući živcima ili uzrokujući da zabunom imunološki sustav krene napadati zdrave stanice u mozgu.

Onda ovi citokini mogu imati ulogu u pojačanim strahovima i impulzivnosti koji tjeraju ljude da se ubiju. U mozgovima samoubojica otkrivene su veće razine citokina. Naravno da neće svi koji pate od alergija tražiti rješenje u samoubojstvu ali neka su samoubojstva potaknuta alergijama. Puno ovisi o predispozicijama kao obiteljska povijest bolesti, gubitak posla, posjedovanje oružja. Kada se svi faktori poklope, vjerojatan je pokušaj samoubojstva, a za neke ljude peludna alergija može biti dodatni poticaj.

Daljnja istraživanja će potvrditi ovu teoriju

Da bi se ustanovila sigurna povezanost, potrebno je još istraživanja jer su mnoge studije kontroverzne. Ne možemo još tvrditi da peludne alergije vode samoubojstvu, kažu znanstvenici koji se intenzivno bave ovo tematikom.

U budućem istraživanju, profesor Polache planira pokušati vidjeti da li kod životinja uzimanje probiotika može pomoći smanjenju simptoma alergija, poboljšanju raspoloženja pa time i smanjenju suicidalnih primisli. Ideja je da ako naš imunološki sustav, razmažen zbog sterilnog okoliša, pretjerano regaira na korove i drveće, malo dobrih bakterija će mu pomoći da ublaži reakciju.

Kopirati
Drag cursor here to close