Problem u školstvu HNŽ-a: Manje djece, a više prosvjetara
nesklad i poteškoće
OBJAVA: Srijeda, 5. srpnja 2017. 12:26
IZVOR: Fena
AUTOR: R.I.
Sastanak predstavnika Vlade HNZ sa prosvjetnim radnicimaSastanak predstavnika Vlade HNZ sa prosvjetnim radnicimaSastanak predstavnika Vlade HNZ sa prosvjetnim radnicimaSastanak predstavnika Vlade HNZ sa prosvjetnim radnicima
0
Sastanak predstavnika Vlade HNZ sa prosvjetnim radnicima
Sastanak predstavnika Vlade HNZ sa prosvjetnim radnicima
Sastanak predstavnika Vlade HNZ sa prosvjetnim radnicima
Sastanak predstavnika Vlade HNZ sa prosvjetnim radnicima

Prema Hadžovićevim riječima, cilj je školovati djecu za gospodarstvo, a ne za zavode za zapošljavanje.

''Zbog reforme osnovnog obrazovanja ove je godine u srednje škole upisan manji broj djece, odnosno čak skoro pola generacije u odnosu na protekle godine'', izjavio je novinarima u srijedu u Mostaru ministar prosvjete, znanosti, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanske županije Rašid Hadžović tijekom sastanka predstavnika Vlade Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ), ravnatelja srednjih škola i predstavnika Zavoda za školstvo i Pedagoškog zavoda na kojemu se razgovaralo o reformi srednjeg obrazovanja.

''Točan broj o tome koliko se učenika upisalo u srednje škole nemamo jer još imamo treći upisni rok u kolovozu. Nakon toga ćemo imati sve podatke i moći reći kakve će biti organizacijske sheme, a na osnovu čega će se vidjeti koliko će profesora ostati bez norme, djelomično bez norme, i u tom pravcu ćemo pokušati prevladati nastale probleme'', istaknuo je ministar.

Prema Hadžovićevim riječima, cilj je školovati djecu za gospodarstvo, a ne za zavode za zapošljavanje.

Premijer HNŽ-a Nevenko Herceg naglasio je kako će nastojati da nitko od prosvjetnih djelatnika ne ostane bez posla.

Istaknuo je kako nastoje obrazovanje uskladiti s potrebama tržišta rada.

Ukazao je i na potrebu stvaranja što boljih uvjeta boravka djece i rada prosvjetnih djelatnika u školskim objektima.

''Imamo problem u srednjem obrazovanju, koji se s jedne strane javlja zbog nedostatka broja djece iz godine u godinu, a s druge strane povećava se broj prosvjetnih radnika, što stvara jedan ozbiljan nesklad i poteškoće koje su se ove godine javile u Mostaru'', istaknuo je Herceg.

Naveo je kako žurno treba pristupiti izradi strategije i reforme srednjeg obrazovanja.

Na upit novinara podrazumijeva li ova reforma objedinjavanje školskih sustava, premijer Herceg je istaknuo kako će prije svega poštovati prava djece te da neće politizirati s time.

Ravnateljica Gimnazije Mostar Ankica Čović, koja je i predstavnica Aktiva ravnatelja srednjih škola, koje nastavu izvode po hrvatskom programu, istaknula je kako im je krajnji cilj da su djeca zadovoljna i upišu školu koju žele te da su roditelji zadovoljni, kao i da se sačuvaju škole i radna mjesta.

Komentari (0)
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, Bljesak.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.
 :)
 :(
 :P
 :D
 :O
 ;)
 8)
 8|
 ]:(
 :\
 :|(
 3:)
 O:)
 :-*
Ovaj članak mogu komentirati samo registrirani korisnici. Molimo prijavite se za komentiranje. Prijavu možete izvršiti i preko Facebook i Google servisa.
Molimo popunite polja i pošaljite komentar.