Filozofski fakultet

Prezentacija „Osmojezičnog medicinskog enciklopedijskog rječnika“

Sci-Tech / Flash | 22. 04. 2017. u 08:07 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru održat će se prezentacija „Osmojezičnog medicinskog enciklopedijskog rječnika“ autora Joze Marevića u ponedjeljak, 24. travnja 2017. godine, u amfiteatru Vjekoslav Klaić (br. 13) s početkom u 18.00 sati.

Rječnik će predstaviti doc. dr. sc. Josip Grubeša, doc. dr. sc. Luciana Boban, doc. dr. sc. Jadranka Bagarić i autor dr. sc. Jozo Marević.

Uz prezentaciju rječnika predviđen je i prigodni program, u kojem sudjeluju studenti i djelatnici Studija latinskog jezika i rimske književnosti. Program je osmislila doc. dr. sc. Jadranka Bagarić. U njemu će se čuti živa latinska riječ u stihu i pjesmi (Cesarica, Balada iz predgrađa i Fala), izbor iz opusa fra Petra Bakule, autora Šematizama i Politike za svakog čovika, stihovi njegova stotinjak godina mlađeg imenjaka čiju je pjesmu Slika hercegovačkog sela prije tridesetak godina na latinski prepjevao Zlatko Vidulić te latinski stihovi velikog hrvatskog znanstvenika Ruđera Boškovića.

Autor rječnika dr. sc. Jozo Marević član je više svjetskih asocijacija i udruga, između ostalih Svjetske asocijacije kibernetičara, Hrvatskog društva klasičnih filologa, Akademije odgojnih znanosti Hrvatske, Svjetske asocijacije esperantista, UEA u Rotterdamu i dr. Godine 1998. nagrađen je nagradom "Mate Ujević" Leksikografskog zavoda te državnom nagradom za znanost iz područja humanističkih znanosti.

Osmojezični medicinski enciklopedijski rječnik je kao takav jedinstven u svijetu, a sadrži 50 000 pojmova na 3.184 stranice. Osim što je vrijedan doprinos medicinskoj leksikografiji, zasigurno u praksi može poslužiti kao vrijedan priručnik na radnom stolu svakog medicinskog stručnjaka. On može obogatiti spoznajne izvore studentima medicine, stomatologije, farmacije, veterine i biologije te zadovoljiti znatiželju laika zainteresiranih za te grane znanosti. Njegova je višejezična dimenzija od osobite važnosti, jer će, među ostalim, prevoditeljima olakšati prevođenje stručne literature. Suorganizatori su Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru, Medicinski fakultet Sveučilišta u Mostaru i Izdavačka kuća MARKA, Velika Gorica, a pokrovitelji su Sveučilište u Mostaru i Matica hrvatska BiH, priopćeno je.

Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru u ponedjeljak, 24. svibnja 2017. godine, bit će predstavljen književno - znanstveni opus prof. dr. sc. Perine Meić u amfiteatru Antun Branko Šimić (br. 12) s početkom u 12.00 sati.
Kopirati
Drag cursor here to close