Prevencija

Prevencijom se može spriječiti rak grlića maternice

Lifestyle / Zdravlje | 20. 01. 2014. u 10:39 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europski tjedan prevencije karcinoma grlića maternice obilježava se i u Mostaru u Kliničkoj bolnici Mostar gdje su na postavljenim info pultovima studenti pete godine medicine uz podjelu promotivnog materijala savjetovali o najboljim načinima zaštite od karcinoma grlića maternice.

Europska asocijacija protiv raka grlića maternice (ECCA) od 2007. godine provodi aktivnosti na obilježavanju Europskog tjedna prevencije raka vrata maternice. Osmi po redu tjedan prevencije raka vrata maternice obilježava se i u Bosni i Hercegovini u razdoblju od 19. do 25. siječnja kako bi se podigla svijest o ovom oboljenju koje se uz pomoć preventivnih metoda može suzbiti u velikoj mjeri.

''Rak vrata maternice drugi je najčešći oblik raka kod žena od 20 do 45 godina i treći vodeći uzrok smrti od karcinoma kod žena diljem svijeta. Svake se godine dijagnosticira gotovo 500.000 novih slučajeva invazivnog raka vrata maternice, a više od 250.000 žena svake godine umire od ove bolesti. Od raka vata maternice u europskim zemljama godišnje oboli 60,000 žena, a čak pola od toga pemine od ove opake bolesti'', rekao je u izjavi za Bljesak.info Zoran Sabljić, student pete godine medicine, jedan od promotora ove akcije, ističući da u Europi svakih 18 minuta od raka grlića maternice umre jedna žena, a u svijetu svake dvije minute.

Po podacima koje im je dostavio Zavod za javno zdravstvo Federacije procjenjuje se da se u BiH svaki dan jednoj ženi dijagnosticira rak vrata maternice, a svaki treći dan od te zloćudne bolesti umre jedna žena.

''Rak grlića maternice je uzrokovan infekcijom, te nastaje nakon dugotrajne infekcije HPV (humani papiloma viusom), koji se prenosi seksualnim kontaktom ili kontaktom kože genitalnog područja, što znači da prezervativ nije dovoljna zaštita, s obzirom da se virus prenosi kontaktom genitalnog područja kože koja nisu prekrivena kondomom'', pojasnila je za Bljesak.info Matea Jelavić, studentica pete godine medicine.

Kao najbolji način zaštite od karcinoma grlića maternice preporučuju se redovni pregledi i vakcinacija.

Po riječima budućih doktora, redovni preventivni pregledi i Papa test se preporučuju svim seksualno aktivnim ženama, minimalno jednom godišnje, jer ti pregledi omogućavaju ranu detekciju inficiranih i prekancerognih stanja.

''Vakcinacija štiti protiv infekcija uzrokovanih HPV-om i ne dozvoljava viusu da uđe u ćelije grlića maternice i poveća rizik od razvoja karcinoma, no u Mostaru praksa vakcinacija i nije najčešća, cijene vakcina''.

Kopirati
Drag cursor here to close