5F-MDMB-Pinacle

Poslali upozorenje: U Srbiji otkrivena droga 800 puta jača od marihuane

Sci-Tech / Flash | 14. 06. 2017. u 06:30 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera


U zajedničkoj akciji policije i Ministarstva zdravlja u Srbiji je otkrivena i zaplijenjena nova droga 800 puta jača od marihuane, javlja Tanjug.

Radi se o supstanci, sintetičkom kanabinoida (5F-MDMB-Pinacle) koji kod ljudi može izazvati teško oštećenje zdravlja, rekla je Jelena Janković, rukovoditeljica Centra za rano upozorenje o novim psihoaktivnim tvarima u Ministarstvu zdravlja.

"Ovo je svjetski važna vijest s obzirom na to da će informaciju iz Srbije preko sustava ranog upozoravanja dobiti sve zemlje Europske unije," izjavila je ona.

Prema njezinim riječima, u Srbiji će ova droga odmah biti stavljena na listu zabranjenih psihoaktivnih supstanci, a očekuje da to učine i druge zemlje.

"Ova tvar pripada grupi psihoaktivnih supstanci koje mogu izazvati teško oštećenje zdravlja ljudi. Sintetička kanabinoidi imaju 100 do 800 puta jače djelovanje od kanabisa i javljaju se u obliku smole, belkog praha, kristala, ulja, bivše mješavine," dodala je.

U EU su do danas prijavljene 134 vrste sintetičkih kanabinoida i to je najveća kemijska skupina koja se prati u Sustavu ranog upozoravanja. Proizvode se najčešće u Kini i Indiji ali se pakiraju u Europi, objašnjava Jankovićeva.

Ona kaže da sustav ranog upozoravanja o novim psihoaktivnim tvarima ima ključnu ulogu u odgovoru na pojavu novih psihoaktivnih supstanci u EU i funkcionira po principu prikupljanja informacija o novim tvarima koje su se pojavile u bilo kojoj od članica EU kao i u Turskoj i Norveškoj.  

 
Kopirati
Drag cursor here to close